Aktywne Wpisy
#ukraina #wojna
Mam wieloletnie doświadczenie w pracy z Ukraińcami, mianowicie kieruję projektami budowlanymi, gdzie jak wiadomo, posiłkujemy się pracownikami z Ukrainy w stopniu znacznym, wręcz strategicznym. Miałem z nimi do czynienia jeszcze przed wojną, jak również w jej trakcie. Uważam, że w swoich codziennych zachowaniach i postawach Ukraińcy niczym nie różnią się od r0sjan. Nie piszę tu o zachowaniach szczególnych i wyjątkowych jak najeżdżanie innego kraju czy też zabijanie niewinnych ludzi. Tutaj
Mam wieloletnie doświadczenie w pracy z Ukraińcami, mianowicie kieruję projektami budowlanymi, gdzie jak wiadomo, posiłkujemy się pracownikami z Ukrainy w stopniu znacznym, wręcz strategicznym. Miałem z nimi do czynienia jeszcze przed wojną, jak również w jej trakcie. Uważam, że w swoich codziennych zachowaniach i postawach Ukraińcy niczym nie różnią się od r0sjan. Nie piszę tu o zachowaniach szczególnych i wyjątkowych jak najeżdżanie innego kraju czy też zabijanie niewinnych ludzi. Tutaj
202492 +4
Cześć, wydaje mi się, że mam problem z kotłem Pereko KSW 12kw, bez termostatu i dmuchawy. Jedynie jest pompa co. Problem jest taki taki, że piec zbyt szybko spala opał. Zasypanie pieca jedną węglarką 20 kg to 5h ciepła na 60 stopniach. Próbowałem regulować klapkę na różne sposoby i albo grzeje dobrze i wszystko się spala w parę godzin, albo trzyma 40 stopni i nawet woda dobrze się nie zagrzewa. Dodatkowo przy wygaszaniu gdy temperatura już jest poniżej 60 to woda w bojlerze wychładza się w ponad godzinę, później jest tylko letnia. Wiem, że nie jest to najlepszy kocioł, ale przez okres grzewczy palę od około 14 do 20 i w 5 miesięcy zużywam prawie 4 tony węgla kamiennego jednego z lepszych. Znajomy zasypie piec i potrafi mu trzymać 16h, ja mogę o takim czymś pomarzyć. Możecie doradzić gdzie szukać problemu, jak ustawić optymalnie ten piec? Może dołożenie termostatu coś pomoże?
@turok2016: palę od dołu, od góry jak mam czas, ale nikt znajomy tak nie pali. Chociaż zasada jest mi znana od dawna.
@Silikon: https://cieplowlasciwie.pl/wynik/a7fe
Niestety ale masz duży dom i w dodatku jest on zimny. Brak ocieplenia stropu. Według raportu sierdziela tam aż 40%ciepła!
Palisz tylko okresowo więc ściany nie mają się kiedy wygrzać.
Spalanie masz w normie.
Jak #!$%@? mróz do -10ºC to nie dogrzejesz domu tym kotłem pomimo palenia 24h.
Jak jest zimno to duży kocioł rozpalasz na 80ºC i musi być ciepło.
Miał byś w domu inną temperaturę gdy by palić 24h. Wtedy ściany się zdążą nagrzać. Palenie dorywcze jest niestety dużo gorsze.
Ocieplenie stropu to podstawa.
Spróbuj zakupić węgiel wysokoenergetyczny. Tak naprawdę ilość spalonego węgla w kilogramach mało mówi gdy paliwo słabe.
jak masz dom dość duży, taki powyżej 100m2, albo nawet nieco mniejszy ale niekocieplony, to on nijak nie ma szans tego domu dobrze zagrzać.
ma za małą powierzchnię grzewcza więc tylko w nim hajcujesz, żeby jakoś temperaturę utrzymać, a pewnie sporą część ciepła ucieka w komin
@nunu85: Ty chyba niezbyt masz pojecie jakie zapotrzebowanie na ciepło maja budynki? 100m2 nieocieplone ma przy -20C zapotrzebowanie średnio w granicach 240kWh na dobę czyli 10 na godzinę. I jest to skrajny scenariusz bo znajdź mi dzień kiedy średnia dobowa wynosiła -20C. W przeciętny zimowy dzień gdzie jest 0C taka powierzchnia będzie