Wpis z mikrobloga

Jako ze sylwester w zamknieciu, potrzebuje drugiej gry planszowej dla 5-6 osob.
Ogrywalismy Wsiasc do pociagu i bylo super, potrzebuje jednak drugiego tytulu, niekoniecznie tego samego gatunku.
Myslalem o Battlestar Galactica, tylko czy zasady nie beda zbyt skomplikowane? Co jeszcze polecacie?
#gryplanszowe
  • 13
@4iv: ostatnio świetnie ze znajomymi ogrywamy Party Time (do mojego agenta FBI, wszyscy jesteśmy w maseczkach i trzymamy 1,5m odległości ( ͡° ͜ʖ ͡°) )
@4iv: u nas na 6 osób idealnie siadają Potwory w Tokio (5-6 to najlepszy wariant). Do tego można by wziąć Stwora, Sushi Go/Sushi Go Party (5/8 osób), Sabotażysta - im więcej, tym lepiej.
@4iv: Battlestara raczej nie znajdziesz po dobrych pieniądzach - dodruku nie ma i nie będzie, więc ceny są kosmiczne. Ja bym polecał Cytadelę, Ewolucję (wydaną przez Egmont) albo 7 cudów świata. Z wymienianych przez Ciebie tytułów wnioskuję, że szukasz prostych gier, ale nie imprezówek i myślę, że wymienione przeze mnie powinny się w te kryteria wpasować.
@4iv: cywilizacja do bardzo długa gra, przeskos z wsiasc do pociagu zbyt duży imho
7 cudow jest w miare krótkie ale za to bardzo dobrze chodzi na 5-7 ludzi
terraformacja to bardzo dobra gra - często gramy w 4-5 osób
a sabotażysta to taka imprezówka, ale bardzo fajna (koniecznie z rozszerzeniem jak już)
ale o rozszerzeniu nie czytałem pochlebnych opinii

@CKNorek: naprawdę? o.0
ja od czasu gdy pierwszy raz zagrałem z dodatkiem, już nigdy nie powróciłem do podstawki
jest to super urozmaicenie i gra bardziej dynamiczna i śmieszniejsza
@4iv: no innych nie ma
@CKNorek: przede wszystkim więcej ról, zamiast kopacza i sabotażysty są:
kopacze zieloni i niebiescy (drużyny), postacie niezależne, jeden zbiera diamenty, drugiego interesuje tylko dojście do skarbu, no i sabotażyści. najciekawsze jest to, że nie wiadomo kto jest w grze, może być 3 sabotażystów, a może nie być w ogóle. oprócz tego karty do zmiany ról lub kart na ręce