Wpis z mikrobloga

Jaki dom maklerski polecacie ? W sumie nie wczuwam sie w detale chcialem kilka tysi zainwestowac i poczekam rok co sie stanie z ciekawosci.

#gielda
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PhoenixPneuma: Nie wiem jak jest z nowymi klientami, ale tym co w------o aplikacje ING dano darmowe transakcje do konca roku wiec to jest najlepsza opcja, mozna szalec :). Tak jak szanowny kolega wyzej pisal, na pewno nie poczekasz jak bedziesz mial skok w gore, a jak w dol to moze p---r face a moze panika i tez sprzedasz :). Jesli chcesz inwestowac w cokolwiek np. nie ze w spolki WIG20
  • Odpowiedz
  • 0
@unified_observer mam wyrabane. Wrzuce tam max 2 tysie i poczekam sobie na pewne wydarzenia ktore nastapią i zakladam ze wyjde do przodu. Mam juz pewne zalozenia i ich sie trzymam. Jak spadnie to nie obsram sie i poczekam bo to nie jest jakas kolosalna kwota dla mnie. No ma moj bank dom maklerski i chyba tak na poczatek przygody zrobie
  • Odpowiedz
@PhoenixPneuma: Po pierwsze nie poczekasz roku, po drugie nie wczuwajac się w szczegóły to w najlepszym przypadku cześć kasy u---------z już w pierwszych dniach i w panice zamkniesz pozycje jak Ci spadnie 50% szczęścia początkującego nie da się zatrzymać na dłużej. Polecam ten z którego korzystam czyli eMakler w mBanku. Powodzenia
  • Odpowiedz
  • 0
@czasnawykopki spoko dzieki za rade ! Wiem ze sie kupuje jak stoja nisko i tak czeka i tyle. Ale slusznie mowisz ze szczescia na dlugo sie nie zatrzyma. Co bedzie to bedzie poczynilem zalozenia i najwyzej zbiednieje o tysiaka ( ͡° ʖ̯ ͡°) chce sie powoli uczyc into gielda i w przyszlosci trzymac tam 10-20% srodkow a noz moze kiedys sie wzbogace i ta wiedza sie bardziej
  • Odpowiedz
@PhoenixPneuma: Musisz zrozumiec ze to co myslisz se bedzie zanim zainwestujesz swoje zarobione pieniadza, a to co realnie sie stanie to moga byc dwie zupelnie rozne rzeczy i to nie jest jakies ujmowanie tobie zdrowego rozsadku itd. Po prostu tak jest, chyba ze haslo kazesz wypisac komus i potem pies je zje i za rok odpalisz konto :)) Sam tez kiedys mialem zalozenia hehe
  • Odpowiedz
  • 0
@Atomus nie no mirku ja rozumiem ze mozna zarowno zarobic jak i stracic takze luz. Jestem dorosly i myslenie magiczne zostawilem za soba tracac czy zle wydajac kase nie raz i nie dwa. Po prostu zaryzykuje i zobacze co sie stanie - jak mowie nie rzuczam kwoty ktora szczegolnie zawazyc by miala na moim zyciu. Jestem tez na tyle rozsadny ze nie wpieprze majatku bo cos sobie ubzduram heh :)
  • Odpowiedz
@PhoenixPneuma: Nauka zysku nie gwarantuje, moze eliminacja glupich bledow ktore moga jednak przyniesc zysk, roznie bywa :). Najlepiej moim zdaniem wlasnie dzialac aktywnie by poznac cala zabawe, oczywiscie nie calymi srodkami. Nie chce sie wymadrzac, pracuje wiele lat przy obsludze i raportowaniu funduszy ale nie polskich, bawie sie w gielde mocniej jakos od 2 lat. Tez mam tam miedzy 10-20% oszczednosci i to tyle z pierwotnych zalozen hehe
  • Odpowiedz
@PhoenixPneuma: I bardzo dobre założenie. Z tym samym wchodziłem. Zakładałem trzymać 10-20% środków a aktualnie w papierach mam 40% wszystkich oszczędności. Pisze o szczęściu początkującego bo w moim przypadku miało to miejsce. Sam „wczuwałem” się w giełdę i nadal to robię na poważnie od początku roku. To jest naprawdę ważne, bo bez podstaw technicznej (c--j z nią bo nie zawsze działa) i minimalnego zainteresowania tematem możesz bardzo szybko uwalić kasę
  • Odpowiedz
@czasnawykopki: Ja omijalem tego typu spolki ale ten tydzien postanowilem zagrac mocno aktywnie i duzo wpadlo. Dzisiaj CD projekt w 3 transzach kupowalem i troche mi skoczylo cisnienie jak szlo ponizej 248. Wszystko przez ten brak prowizji i wkurzenie tym ze dalej mam troche spolek pod dywidende ktore leza i kwiczą bo nie robilem ruchu od poczatku roku, ani dywidendy ani kurs specjalnie ciekawy.
  • Odpowiedz
@PhoenixPneuma: Przed premierą ich nie posiadałem. Kupowałem już po przy późniejszych spadkach po różnych cenach w okolicach 300 i mniej. Teraz mam tylko nadzieje że w poniedziałek p--------e ale na tyle potężnie żebym mógł uśrednić do przyzwoitego poziomu. A później na spokojnie będę czekać jak CDR będzie powoli odrabiać.
  • Odpowiedz