Aktywne Wpisy
Andrzej2035 +902
Za każdym razem jak przyjeżdżam do tego wspaniałego kraju, dochodzę do wniosku że na autostradach powinienem być jeden wielki radar odcinkowy. To jest patologia co się tu dzieje. Ilość imbecyli i frustratów, którzy robią dyskotekę długimi jadąc 5 metrów za tobą, bo Wielki Pan musi #!$%@?ć, a Ty plebsie co wyprzedzasz tiry 120 na ograniczeniu do 120 masz mu zjechać, to jakaś abstrakcja. Wczoraj jeszcze trafił się podwójny, zajechał drogę i zaczął
A teraz wyobraź sobie, że jestem twoją żoną i dostajesz taki pakunek codziennie do pracy
#linux
@Enzo_Molinari: W sumie możesz wgrać i BSD, kto ci broni xd
puppy linux ale jest z nim duzo zabawy
Komentarz usunięty przez autora
@Sibu: @znicz: bardzo fajne propozycje, poczytam więcej :)
@Jason_Stafford: Dokładnie to samo co kiedyś, może doszedł Awesome WM z widżetami pisanymi w .lua
Większym problemem może być problematyczna karta sieciowa lub graficzna.
Arch ma prawdopodobnie najbogatszą, stale aktualizowaną wiki ze wszystkich dystrybucji, więc większość ewentualnych kłopotów masz tam opisane. Proces instalacji również.
Masz też ogarniętą, pomocną społeczność. Nie aż tak ciepłą i sympatyczną
Z takich bardzo egzotycznych, to ostatnio się dowiedziałem o nixOS.
@Enzo_Molinari: No, jest trudny, bo trzeba dużo czytać, ale wiki jest spoko. Jest na to metoda, nazywa się Manjaro. To też jest arch, tylko prekonfigurowany. Wszelkie wiki z archa aplikuje się do niego w 100%. Instalator jest graficzny i działa jak marzenie. 3 lata temu przesiadłem się z debiana i nie zapowiada się, żebym miał kiedykolwiek już to zmieniać. Od siebie polecam KDE.
@dict: Niestety nie. Głębiej mają sporo pozmieniane i nie jest kompatybilny z archem. Nawet aktualizację pakietów wstrzymują. Coś takiego można powiedzieć o Antergosie lub jego następcy, którego nazwy nie pamiętam, ale nie o Manjaro. Jest Arch-based, ale nie jest prekonfigurowanym Archem.
@dict: On ma 2GB ramu. Nie bez powodu z @Jason_Stafford wspominamy o windows managerach bez całego środowiska.
@klarkia: pozmieniane? Co? W archu stawiasz/konfigurujesz jak chcesz, a w Manjaro masz już to ustawione w sposób standardowy. Nie można w takim wypadku powiedzieć, że coś jest pozmieniane, bo nie ma do czego się odnieść. BTW,
@dict: Oczywiście.
Manjaro utrzymuje swoje własne repozytoria, więc aktualna instalacja Manjaro zazwyczaj zawiera inne oprogramowanie niż aktualna instalacja Archa. Czasem zdarza się, że coś na AUR może być problematyczne na Manjaro (Mimo wszystko tutaj plusik za GUI). Mają też różne kernele.
Manjaro proponuje użytkownikom "partial upgrades", które nie są wspierane na Archu.
W razie potrzeby mogę poszperać, większości nie pamietam.
Tak jak Ubuntu