Wpis z mikrobloga

#piwowarstwo #browarze
Cześć, dziś robię 3 piwo - teiple, zgodnie z przepisem teiple Nie jest tam napisane i jakiej ilosci zacierać więc wlałem na pałe 18l, nie jest napisane jaką iloscią wysładzać wiec bedę chyba też musiał wysładzać na pałę. No chyba ze dacie Mirki jakąś radę. Czy to prawda, że powinno się wysladzać do stężenia wysładzanego roztworu 2blg? Trzymajcie kciuki! Ps. Temp na termometrze analogowym jest o 3 stopnie wyższa niz na cyfrowym z ikei
karolhh - #piwowarstwo #browarze
Cześć, dziś robię 3 piwo - teiple, zgodnie z przepis...

źródło: comment_16083112933P0xbglWHcxGHC7oZs07eo.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
@karolhh: Do zacierania bierzesz 2,5-3 razy więcej wody niż słodu (wagowo oczywiście). Z wysładzaniem różnie, jedni widocznie do 2, inni do 4 raczej. Gęstość i tak możesz ostatecznie regulować na palniku - albo więcej odparujesz, albo na koniec rozcieńczysz, jeśli musisz mieć idealnie.
[edit] przy mocniejszych piwach często się nie wysładza, tylko filtruje co jest (brzeczka przednia), a z wysłodzin warzy drugie, dużo słabsze piwo
  • Odpowiedz
@karolhh: Ok. Fermentuj nimi w temperaturze otoczenia 20 stopni, gdyż przy 18 mocno zwalniają. Ważne byś mocno schłodził brzeczkę, tak do 16-18 stopni.
Ja bardziej cenią FM27 za smak grejpfruta.
  • Odpowiedz
@karolhh: ja zacieram w 3-3,5L wody na 1 kg słodu. Przy typowych piwach 10-14 blg na zacieranie i wysladzanie zużywam ok. 30 litrów wody, w mocniejszych piwach 32-35L. Wysładzam do zamierzonego ekstraktu CAŁEJ brzeczki przed gotowaniem, dla warzenia 60 min jest to ok. 2,5-3 blg mniej, niż ma wyjąć brzeczka nastawna. Tak obliczam zasyp, żeby przed gotowaniem było 25-27 litrów brzeczki (zależy, czy chmielenie tylko na goryczkę w hopspiderze, czy
  • Odpowiedz
@karolhh: Żeby nie było zbyt szybkiego startu, bo wówczas jest więcej alkoholi wyższych i rozpuszczalnika, nawet jak nie czuć w smaku bo jest poniżej poziomu wyczuwania to może boleć głowa.
Im mocniejsze robisz piwo tym bardziej jest to ważne,
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@karolhh: zrobiłem ze 30 warek do tej pory i tylko pierwsza nie była robiona "na pałę" :)
Ta pierwsza zresztą pyta #!$%@? a reszta już spoko. Wiadomo, na konkursy się na nadają ale w porównaniu....
  • Odpowiedz