Wpis z mikrobloga

@vivanat na dzika 308 jest ok, no chyba że zima ostra i masz kukurydziaka 150kg to może być gorzej. Ja jestem zakochana w sumie w 30-06 bo sarny padają, dziki i jelenie też. 308 ma jednak mniej J... Ale malo się znam więc mówię bardziej jako laik w tej kwestii.
  • Odpowiedz
@vivanat:W budżecie do 5 tysięcy wybór masz dosyć spory. Sam strzelam z sabatti rover thumbhole i dla mnie jest to rewelacja. B--ń lekka (syntetyk), składna i przede wszystkim bardzo powtarzalna. I to za jedyne 3 tysiące. Przy nieco wyższym budżecie chyba najlepszym rozwiązaniem będzie tikka. A to ze względu na kulturę pracy. Porównaj w podobnym budżecie jakąkolwiek inną b--ń i sprawdź jak chodzi zamek. CZ wg mnie jest przereklamowana. Ciężka,
  • Odpowiedz
Kaliber raczej 308 ale nie wykluczam 30-06. W terenie przeważnie dzik.

@vivanat: I co tam jeszcze w łowisku masz? Jelenie? Sarny? Lisów dużo?

Przekonasz się podczas polowań nocnych czy na zmierzchu, że optyka może być ważniejsza od samej broni.

@czteropak: Osobiście nie inwestowałbym przesadnie w dobrą optykę ze światłem 56. Nie te czasy. ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@czteropak: No to wiadomo. I to nie tylko różnica pod kątem optyki, ale też mechaniki lunety.

Ale mając dzisiejsze możliwości i widmo wprowadzenia obowiązkowego nokto lub termo na noc, wybrałbym światło 50 zamiast 56 i (zostając przy Zeissach) serię V6 zamiast V8. Nie widzę sensu przepłacać.
  • Odpowiedz
@vivanat z tych dwóch brałbym t3x. Myślę że jeśli nie potrzebne Ci skóry z lisa to nie wybieraj kalibru ze względu na lisy. Mało kto już wyprawia. Jeśli masz dużo dzika w łowisku pomyśl nad 8x57JS. Kula mocna ale w moim odczuciu przyjemniej się strzela niż z 30-06 . Zrezygnowałbym z 308 a po prostu polując na sarny używałbym twardszej amunicji.

Co do optyki weź pod uwagę że z nokto czy
  • Odpowiedz
@vivanat i co najważniejsze o czym zapomniałem napisać: Nie słuchaj doradców... Wszystko co Ci piszemy w tym poście to nasze własne odczucia i ewentualnie dobre rady. Kup to co Tobie pasuje najbardziej.
  • Odpowiedz
i co najważniejsze o czym zapomniałem napisać: Nie słuchaj doradców... Wszystko co Ci piszemy w tym poście to nasze własne odczucia i ewentualnie dobre rady. Kup to co Tobie pasuje najbardziej.

@czteropak: dokladnie tak! mi np kazdy mowi ze 30-06 to nie kaliber dla mnie a co ja zrobie ze mi sie dobrze strzela i nie wazne ze "kopie" :D
  • Odpowiedz
@vivanat Dla mnie bardziej składny był CZ557 Eclipse niż Tikka ale ta druga ma lepszą pracę zamka. Najlepiej sprawdź co lepiej tobie leży w sklepie bo to już indywidualna kwestia tak jak pisał @czteropak i będziemy Ci tylko mieszać :) A w dobrym sklepie naprawdę fachowo doradzą.
Co do kalibru to wybrałem 30-06 bo z takim polował opiekun i był zadowolony, no i ja też jestem :). Jeśli chcesz polować
  • Odpowiedz
Co do optyki weź pod uwagę że z nokto czy termo strzelać można tylko do dzików.

@czteropak: Generalnie OP jest trochę w dupie, bo istnieje ryzyko, że kupi coś na noc, a prawo za pół roku się zmieni... albo i nie. ¯\_(ツ)_/¯

@vivanat: @czteropak dobrze Ci radzi z ósemką - może i kaliber większy, ale taki jakby spokojnieszy niż te z grupy siódemek. Więcej też będziesz miał farby
  • Odpowiedz
@dorotka-wu: sabatti to jak zabawka w reku xD kup sobie coś normalnego, ja polecam Ci od siebie voere w kalibrze 8x57js lepsze niż 308 imho, przyjemny odrzut, nie robi wielkich szkód w zwierzynie
  • Odpowiedz
@trudny sabatti miałam pożyczone na zawody, leżała mi jak żadna inna ^^ poluje na tyle mało że sztucera narazie nie zmieniam, póki co jadę kupić lunetę, żeby od czegoś zacząć zmianę :)
  • Odpowiedz