Mój portfel dywidendowy na 2021: 1. ORLEN 2. INTERA OLT 3. GPW 4. ASSECO BS + POL + SEE 5. CEZ 6. DECORA 7. DOMDEV 8. EDINVEST 9. INTROL - wartosc ksiegowa 5,25 cena akcji 4,1 HIT możliwa dywidenda +10% 10. KETY 11. LENA 12. PEKAO
co jeszcze dokupić ciekawego ? wszystkie powyższe zyski mają za 3q większe od całego ubieglego roku, wiec po 4q będzie wystrzał jak bedzie jakikolwiek zysk + do tego przed wyplata dywidendy bedzie stonks.
@Micros: no dokładnie, mi wyszło 36 %. Domyślnie naliczają stawkę podatku jak dla ludzi spoza UE. Niby można odzyskać różnicę, ale przy nie dużych kwotach to nieopłacalne - pisma certyfikaty, albo jeszcze pomoc jakiegoś prawnika. Jak analizujesz sobie spółki dywidendowe to zerknij jeszcze na Żywiec, słaba płynność, ale co roku wypłacają (często w 2 ratach)
@Micros: jeżeli kupiłeś to teraz, a tak było bo jesteś znanym peroniarzem, to ten portfel nie uratuje Cie przed spadkami bo nie zebrałeś tych akcji tanio,a średnio. Pewnie chcesz powiedziec ze to tylko na dywidendy, że bedziesz trzymał 20 lat itp itd. Czy wytrzymasz następny krach i nie odsprzedasz ? Troche o tym myślałem, i na GPW nic nie opłaca sie trzymać w długim terminie. Spójrz na wynik znanego loooongterma dywidenciarza
@kot__morderca: widziesz gosc wszedl duzym kapitalem w kilka spolek, dlatego ja wchodze w wieksza ilosc, by w razie -20% latwo bylo mi dokupic i zejsc do np. -10%.
do tego to sasinowki, a jeszcze z krachu nie wyszlismy, jak wroci do normy to wcale tak zle to nie bedzie wygladac.
@kot__morderca: znany looooongterm dywidenciarz który kupuje po dwie akcje pzu. Zajebisty autorytet. Poza tym, nie ma nigdzie napisane, że jak komuś się nie udało, to następnemu też się nie uda. Teraz wciąż akcje niektórych spółek są bardzo tanie, więc jak najbardziej opłaca się brać i trzymać.
@Micros: TIM SA ma dobre dywidendy (a przynajmniej miał). Swego czasu nieźle przytuliłem, przyfarciło się i jeszcze puściłem z zyskiem. To dojrzała spółka i dobrze przędą.
@kot__morderca: przeciez pierwszy wniosek jaki sie nasuwa patrzac na te spolki w portfelu to czempiony. Na #!$%@? trzymac spolki skarbu panstwa? Sa inne Assecco, Kęty, Budimex, a z ych z udzialem skarbu panstwa GPW S.A.
mozesz tam wplacic max 15k rocznie (3 krotnosc sredniego wynagrodzenia )
@PoteznyNick: na stronie mbank Maksymalna wpłata na IKZE w 2020 r. wynosi 6272,40 zł (możesz wpłacić mniej). twoja pomylka czy jakos inaczej to sie liczy ?
1. ORLEN
2. INTERA OLT
3. GPW
4. ASSECO BS + POL + SEE
5. CEZ
6. DECORA
7. DOMDEV
8. EDINVEST
9. INTROL - wartosc ksiegowa 5,25 cena akcji 4,1 HIT możliwa dywidenda +10%
10. KETY
11. LENA
12. PEKAO
co jeszcze dokupić ciekawego ? wszystkie powyższe zyski mają za 3q większe od całego ubieglego roku, wiec po 4q będzie wystrzał jak bedzie jakikolwiek zysk + do tego przed wyplata dywidendy bedzie stonks.
#gpw #gielda #inwestowanie
@caribbean: nie bo od razu jest odciągany podatek 19%
do tego to sasinowki, a jeszcze z krachu nie wyszlismy, jak wroci do normy to wcale tak zle to nie bedzie wygladac.
@PoteznyNick: na stronie mbank
Maksymalna wpłata na IKZE w 2020 r. wynosi 6272,40 zł (możesz wpłacić mniej).
twoja pomylka czy jakos inaczej to sie liczy ?