Wpis z mikrobloga

Czy da się wymusić łączenie routera z określonym nadajnikiem, ewentualnie zmodyfikować antenę kierunkową tak, żeby była bardziej kierunkowa? Mam internet LTE i antenę kierunkową na dachu. Router łączy się tylko z jednym nadajnikiem, który jest dość mocno obciążony. W zasięgu mam kilka innych nadajników, ale niezależnie jak obrócę antenę to i tak łączy się z tym obciążonym, który ma najmocniejszy sygnał. Da się coś z tym zrobić? Myślałem, żeby dorzucić jakieś ekrany z boków anteny, żeby zrobiła się bardziej kierunkowa, ale nie wiem czy w ogóle jest sens kombinować? Może da się coś wymusić oprogramowaniem?
#gsm #internetmobilny #lte #telekomunikacja może trochę #elektronika #elektroda
  • 14
@Polanin: nakieruj na tego btsa co chcesz połączyć i nie ma bata, żeby połaczył się do innego. Chyba że w jednej linii są. A te anteny takie średniawe. Następnym razem kupuj takie które mają jeden zakres cześtotliwości
@stassma: Kręciłem tym dwie godziny i pod kątem 90° do kierunku na BTS i na 180° i wszystko pomiędzy. Raz na chwilę złapał innego BTSa, a przez resztę czasu zmieniał się głównie SINR.
Następnym razem kupuj takie które mają jeden zakres cześtotliwości

@stassma: Nie byłem pewien, który będzie najmniej obciążony. Do tego nie było aż tak dużych problemów z zasięgiem, więc wolałem coś bardziej uniwersalnego.