Wpis z mikrobloga

Ostatnio na popularnej rosyjskiej platformie blogowej yandexa jest wysyp propagandowych tekstów o biedzie w Polsce.
Przykładowo takie coś ''jak biednie żyje dzisiaj Wrocław''?
Według autora Wrocław przypomina Rosję z lat 90. Miasto jest biedne co widać po jego wygladzie i ubiorze mieszkańców (chinskie kurtki, tanie dzinsy, proste buty. W mieście jest masa budynków w fatalnym stanie.
Ludzie żyją tak jakby czas zatrzymał sie na 30 lat.

Końcówka zdradza, że to propaganda anty UE i antyzachodnia. Być może obliczona nie tylko na Rosjan, ale i Białorusinów i inne nacje byłego ZSRR. W Rosji kryzys i trzeba czymś zniechecac tych, którym zaświta w głowie myśl o kursie zachodnim.

Cóż, przyjaciele, to jest # recenzja, którą dziś otrzymaliśmy. Jak myślisz, dlaczego są jeszcze takie miejsca w Polsce, kraju europejskim? A co z dobrobytem i porządkiem, do którego dąży UE?

fotka z targu przedstawiajaca handlarzy wygladajacych troche jak obcokrajowcy ( u mnie tak handluja głównie obywatele Bułgarii, ale nie wiem jak we Wrocławiu) jest opisano ''miejscowa ludność Wrocławia''. Drugie takie zdjecie to jakiś gość wygladajacy jak bezdomny na tle śmietnika.

artykuł ze zdjeciami tutaj-

Podobne teksty sa o Estonii, Lotwie itp , które według tych tekstów własciwie już upadają ( w Rosji sa one zamiast Szwecji u nas) po tym gdy wyszły z ZSRR i odmówiły współpracy z Rosją.

PS. Autor chyba przesadził z nadmiarem propagandy, bo jest mu to wytykanie w niektórych nawet plusowanych komentarzach.

#wroclaw #rosja #rosyjskiemediaopolsce #neuropa #4konserwy #ruskapropaganda
szurszur - Ostatnio na popularnej rosyjskiej platformie blogowej yandexa jest wysyp p...

źródło: comment_1607940314vOGVmuuIm0B9dxyrNljC85.jpg

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szurszur: 30 lat mieszkam we Wrocławiu i... gość napisał wprost jak wygląda Wrocław. Podziękuj łysemu fanowi kotów i jego właścicielu z Ramiszowa, który władał tą wsią przez ostatnie lata
  • Odpowiedz
@szurszur: O, też czasem czytam rosyjskie media i yandex jest chyba moim ulubionym medium, choć czasem mam wrażenie że to jeden z najbardziej przeżartych kremlowską propagandą portali. Też się natknąłem na tego bloga, w którym piszą o biedzie w Polsce i nawet nie jestem pewien czy wszystkie zdjęcia są z Polski, bo w jednym artykule (o tym) jedno ze zdjęć przedstawia rzekomo typową polską wieś przy zachodniej granicy,
azen2 - @szurszur: O, też czasem czytam rosyjskie media i yandex jest chyba moim ulub...

źródło: comment_1607977201cRM5A1cp8KQEykIcRO4ney.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Miasto jest biedne co widać po jego wygladzie i ubiorze mieszkańców (chinskie kurtki, tanie dzinsy, proste buty. W mieście jest masa budynków w fatalnym stanie.

Ludzie żyją tak jakby czas zatrzymał sie na 30 lat.

@szurszur: w sumie jakby taka recenzja padla z zachodniego serwisu to przyznałbym im racje XD
  • Odpowiedz