Wpis z mikrobloga

Czy wpadła jakaś dziwna aktualizacja Windowsa lub VirtualBoxa, że pod VB Windows 10 nie chce się uruchomić?
Nawet świeżo zainstalowany system - mruga wirtualny ekran i po chwili zawias.
Uruchomiłem kopię sprzed kilku miesięcy) - to samo - nie chce ruszyć :-(

#virtualbox
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mecenaso: BSOD, tam info "unexpected store exception", ewentualnie jest ekran logowania, a po wpisaniu hasła - na ekranie śmieci i reset virtualki.

W biosie (raczej) wszystko ok, bo do niedawna wszystko śmigało jak trzeba..
  • Odpowiedz
@Mecenaso: bingo. Przynajmniej pod względem tego, że funkcja włączona (wyłączyłem, ale wymagany restart, którego póki co zrobić nie mogę).
Swoją drogą - muszę się temu przyjrzeć, może okaże się lepsze niż virtualbox ;-)
  • Odpowiedz
@husky83: podpowiadam: tak, ale nie do końca. Chłopaki dopiero raczkują w tym temacie. VB/VM robią to lepiej bo emulować możesz wszystko (linuxy, makintosze i inne cuda wianki). Maszyna od Microsoftu dobrze radzi sobie chyba tylko z Windowsem. U mnie się nie sprawdziło (ale czekam i trzymam kciuki bo integracja z systemem gospodarza wydaje się być o wiele bardziej zaawansowana)
  • Odpowiedz
@Mecenaso: Po restarcie kompa przy pierwszym uruchomieniu* ruszyło z kopyta :-)

* - 1 na 10 wcześniejszych prób też kończyła się sukcesem, ale po kilku minutach system zdychał
  • Odpowiedz
@husky83: cieszę się, że mogłem pomóc. Zapamiętaj o tej funkcji w przyszłości. To się tyczy wszystkich usług Łindowsa. Microsoft potrafi po większym paczu przywrócić ustawienia fabryczne i znów będziesz musiał to wyłączać. To samo dzieje się z Sambą na Windowsie (Microsoft usilnie wyłącza obsługę protokołu w niższej wersji).
  • Odpowiedz
@Mecenaso: Jednak nadal po kilku minutach maszyna się restartuje - zarówno ta 'stara', z której korzystam jak i świeżo zainstalowany windows :/ No nic, będę kombinować dalej :-)
  • Odpowiedz
@Mecenaso: Znalazłem 100% rozwiązanie problemu :-) Byłeś baaaardzo blisko.

Odpowiedź przyniósł VMWare i to, jakie pokazywał błędy.

Pomogło polecenie:
bcdedit /set
  • Odpowiedz