Wpis z mikrobloga

Dziś powiem wam o charakterystycznych produktach żywieniowych z regionu Alzacji i Lotaryngii, tu jednak musimy zauważyć, że ziemie te były przez długi czas pod okupacją niemiecką (podobnie, jak dzisiejsze ziemie odzyskane w Polsce) i ma to ciekawe konsekwencje.

Otóż, o ile w całej "Francji". popularne jest wino, tak tam, popularne jest piwo.

O ile we Francji, ziemniaki są jadane, ale nie jest to emblematem kuchni francuskiej, tak tam tak są one mega popularne, a dodatkiem są cebule, śmietana i boczek, często też kiszona kapusta (nie podsmażana, jak w Polsce, więc wg. mnie mdła) i kiełbasa. Do tego musztarda, ale taka bardzo ostra. We Francji robi się znacznie lepszą musztardę, niż w Polsce.Takie połączenie nie jest popularne poza tym regionem.

Gdybyście dali Polakowi kiszoną kapustę, gotowane ziemniaki, kiełbasę i trochę musztardy, to powiedziałby że to typowo polskie danie. Otóż nie, a to kwestia wpływów niemieckich - w Polsce i w Alzacji i Lotaryngii wygląda to na typowe jedzenie, ale to się wzięło z Niemiec.

Taka ciekawostka, życzę Wam miłego wieczoru, trzymajcie się mocno.

#frncja #nocnazmiana

--
Wszystkie nieodpowiednie komentarze będą usuwane