Wpis z mikrobloga

Mirki i Mirabelki,
poczyniłem obiad, śpieszę się pochwalić ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Pieczony łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim z sałatką oraz sosem miodowo-jogurtowo-majonezowym.

Więcej fot w komentarzu.( ͡° ͜ʖ ͡°)

#gotujzwykopem #nieboperfekcjonistow #chwalesie #lepszenizzimnawodkanaplazy
#losos #ciastofrancuskie
Rzetelny_89 - Mirki i Mirabelki,
poczyniłem obiad, śpieszę się pochwalić ( ͡° ͜ʖ ͡°)...

źródło: comment_1607448556aefxZgsMI6z4RQ41ErsVrS.jpg

Pobierz
  • 9
@kWeb24: szpinak swiezy/mrożony robisz Standardowo na patelni, doprawiasz jak lubisz.
Łosoś około 300-400g, ważne żeby filety nie były za grube i w miarę równej grubości (tak aby się piekły równomiernie).

Łosoś to standard - sól, pieprz, cytryna, koperek.

Ser w sumie bym sobie odpuścił lub dał pleśniowym, wyjdzie lepiej.

Pieczesz około 30 minut w 200 stopniach, jak przygotować najlepiej widać na zdjęciu :)

Wskazówka: ciasto francuskie przed użyciem włóż na parę
@Aerwin: nie, kwestia jakości łososia i długości pieczenia. Jak masz dobrej jakości to możesz jeszcze krócej piec. Dla mnie optymalne jest 30-35 minut, 200 stopni. Najlepiej kontrolować sytuację i oceniać po wbiciu noża.