Wpis z mikrobloga

• 2
Mireczki, tak z ciekawości. Coś na temat drukarek Prusy? Faktycznie taki dobre i niezawodne? Jak mają się w porównaniu do np. endera? Czy takie jednak jakieś pierdu pierdu i są mocno przesadzone ceną?
A moze ktoś ma Mini lub MK i mógłby coś powiedzieć? Zaciekawiły mnie te drukarki, zwłaszcza ich cena XD
#druk3d
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Slodkie_Mango_Z_Ananasem: mam MK3S i polecam gdzie mogę na tym tagu ( ͡° ͜ʖ ͡°) Co chcesz konkretnie wiedzieć? Bo wygląda to tak że kupujesz, składasz ze świetną instrukcją (możesz sobie przejrzeć online, dostępna również po polsku) i wszystko działa na domyślnych profilach.

Do tej pory miałem jedynie dwa problemy: fabryczne łożyska stołu są kijowej jakości i od nowości wydają straszne dźwięki (kwestia nasmarowania, muszę się za to zabrać w końcu) oraz przy zmianie dyszy źle dokręciłem i pociekło bokiem.

Jeżeli szukasz drukarki na której nauczysz się jak to działa to raczej nie ta, bo to po złożeniu jest dosłownie plug&play. Natomiast jak szukasz czegoś co drukuje bez
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@aso824: to jak mam właściciela Prusy to muszę to wykorzystać ( ͡° ͜ʖ ͡°) jak wygląda wsparcie filamentów nie od Prusy? Mam doświadczenie w drukowaniu wież temperatur i innych testów (płacze na samo wspomnienie XD) i tylko fabryczny filament działał cudownie. Jak wypadają inne filamenty?
Czy okresowo pojawiają się problemy? Np. drukuje drukuje, i nagle z d--y drukuje g---o. Bo taki ma kaprys xD
Czy polecasz
  • Odpowiedz
@Slodkie_Mango_Z_Ananasem:

jak wygląda wsparcie filamentów nie od Prusy? Mam doświadczenie w drukowaniu wież temperatur i innych testów (płacze na samo wspomnienie XD) i tylko fabryczny filament działał cudownie. Jak wypadają inne filamenty?

Bez problemu, w slicerze jest profil "Generic ...", np. "Generic PLA" i na nim mi do tej pory szły wszystkie filamenty. Sam używam Fiberlogy (ma dedykowany profil nawet), również bez problemów. Czasem trzeba skorygować temperaturę czy retrakcję, najwięcej zabawy miałem przy PET-G ale chyba taką szpulę mam (od Print-me) co nitkuje
  • Odpowiedz
  • 0
@MarcinOrlowski: a dysza? ( ͡° ͜ʖ ͡°) dyszy nie trzeba drukować?

@aso824: nooo też jestem pod wrażeniem tego całego ekosystemu Prusy. I supportu. I ciśnie mi się trochę na usta że to taki Apple wśród drukarek xD
Dziękuję też ślicznie za tak rozbudowana odpowiedź () aktualnie waham się co kupić, a zależy od tego jaką szafę zmieszczę
  • Odpowiedz
@Slodkie_Mango_Z_Ananasem: do Endera dolicz jeszcze rzeczy które ludzie z reguły dokładają bo tak jest wygodniej, typu czujnik BLTouch - w Prusie masz Pindę (xD) w zestawie, jak i nie musisz latać do szklarza tylko dostajesz elegancką płytę. Nie wiem jak ten nowy Ender, ale w poprzednich to jak czytałem ile ludzie w nie wkładali kasy to cenowo się zbliżało. Ten nowy chwalony jest, pewnie nie trzeba aż tyle apgrejdów robić,
  • Odpowiedz
@Slodkie_Mango_Z_Ananasem nie miałem Prusy, ale mam endera i powiem tyle, że cena Prusy, tj z tego co mi wiadomo ponad 3k jest lekko z d--y. Jasne dostajesz zapewne lepsze podzespoły niż w enderze, ale czy jest to warte 6 razy cenę endera? Różnie to z enderami pewnie bywa, ale wiele opinii jest tutaj powtarzanych bez poparcia, jak to, że wymaga modów i dużo pracy by drukować poprawnie. Jest to bzdura. Chyba
  • Odpowiedz
  • 0
@technic: w sumie to mam pytania takie jak do poprzednika, żeby sprawdzić powtarzalność ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak się składało? Czy faktycznie jest taka niezawodna, plug and play? Czy radzi sobie z filamentem nie Prusamentem?
Czy pojawiały się jakieś okresowe problemy? W sensie czy nagle z dupska przestała sensownie drukować i "domyśl się"? Blokował się filament kiedykolwiek? Jakbym miała kupować to jaką płytę na hotbeda najlepiej
  • Odpowiedz
a dysza? ( ͡° ͜ʖ ͡°) dyszy nie trzeba drukować?

@Slodkie_Mango_Z_Ananasem: dyszę się robi na szydełku.

Niemniej, jak kasa to nie problem to Orusa jest parę razy droższa i to na pewno widać w jakości ale absolutnie nie jest tak ze drukarka 3d za 800 (a za tyle jeśli nie mniej można trafić Ender 3v2) to złom. W momencie gdy kupowałem swoją również rozważałem prusę, ale ponieważ wyszedł Ender 3v2 to w rezultacie on u mnie jest teraz męczony. Gdyby nie było v2 to może miałbym teraz Prusę własnie ale na szczeście nie mam. A na szczęście bo za różnicę w cenie między Prusą a Ender 3v2, nawet wliczając dodatki typu BLTouch o których pisał @aso824 mam drukarkę, filament, dodatki i kasę w kieszeni :) Myślę
  • Odpowiedz
@Slodkie_Mango_Z_Ananasem:
1. Problemów nie było do czasu aż mi się nie urwał kabel od grzałki i wymieniłem cały hotend, teraz walczyłem trochę żeby przywrócić świetność oryginału i się udało. Ostatecznie podziałało nałożenie na gwint radiatora hotendu pasty termoprzewodzącej i już się nie zapycha. Warto powiedzieć że drukarka działała 24/7 przez około 180dni bez serwisu.
2. Mam PEI Sheet x2 problemu nigdy nie miałem
3. Czujniki filamentu u mnie są dwa,
  • Odpowiedz
  • 0
@MarcinOrlowski: dziękuję! Jestem na etapie wahania między drukarkami (i znalezieniem miejsca) więc chętnie wysłucham obydwu stron! Ender 3 V2 też jest bardzo fajny, jedno co się boję że faktycznie trzeba duuuzo ulepszeń robić, bawić się, wymieniać. Mój znajomy kupił na BF i ciągle słyszę co to nie wymienia, nie testuje czy działa. A ja chcę wyjać z opakowania, złożyć, kalibracja i drukowanie tego co dam. Zabawa z drukarką mnie nie
  • Odpowiedz
jedno co się boję że faktycznie trzeba duuuzo ulepszeń robić

@Slodkie_Mango_Z_Ananasem: nie, nie trzeba nic wymieniac. Serio, nie trzeba nic też dokładać na starcie. Skrecasz, oglądasz 2 tutoriale na YT jak chcesz i jedziesz na standardowych ustawieniach Cury z wydrukami które z jakichś powodów na innych forach, skutkują komentarzami typu "Good job on the antlers". Nie rozumiem dlaczego, bo nic nie robiłem tu specjalnego - wcisnąłęm "Print" jedynie :)

Miałeś z enderem jakiekolwiek
MarcinOrlowski - > jedno co się boję że faktycznie trzeba duuuzo ulepszeń robić

@S...

źródło: comment_1607374684XAOwlcPAPigkvPYUasPXeX.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@MarcinOrlowski: dziękuję! Z enderem dużo czytam jak ludzie pytają się o pomoc z jakimś problemem. Nawet tutaj na wykopie często widzę. Ale to może być też spowodowane ogromną popularnością tej drukarki. Większa skala.
Nie mam niestety oddzielnego pomieszczenia, pomysłem jest nawet upchnięcie szafki w kuchni specjalnie na drukarkę, wtedy sobie mogłaby pohałasować. A i tak mam problem czy się zmieści ( ͡° ʖ̯ ͡°)
No i
  • Odpowiedz
Z enderem dużo czytam jak ludzie pytają się o pomoc z jakimś problemem. Nawet tutaj na wykopie często widzę

@Slodkie_Mango_Z_Ananasem: w takich przypadkach patrz o którego konkretnie Endera chodzi. v2 to ulepszona konstrukcja, pozostałe są albo starsze albo zwyczajnie stare i nie ma znaczenia czy zwą się Pro czy inaczej. Zwyczajnie v2 najnowszym modelem obecnie, z nową 32 cichą bitową płytą, sztywniejszą konstrukcją i mniej tandetnym designe, etc. To IMHO
  • Odpowiedz
@aso824: to jak mam właściciela Prusy to muszę to wykorzystać ( ͡° ͜ʖ ͡°) jak wygląda wsparcie filamentów nie od Prusy? Mam doświadczenie w drukowaniu wież temperatur i innych testów (płacze na samo wspomnienie XD) i tylko fabryczny filament działał cudownie. Jak wypadają inne filamenty?

@Slodkie_Mango_Z_Ananasem: u mnie na Prusie Mk3s latam na Print-me i Fiberlogy i idą miodzio, Prusament jest naprawdę świetny jakościowo,
  • Odpowiedz