Wpis z mikrobloga

@MagicznyMateusz: ale co my tutaj zgromadzeni mamy rozumieć przez to jakie są wymagania? Ile punktów musisz mieć? Czy co? Studia są, nazywają się Fernstudium.Jakie kierunki? Jakie uczelnie!? Każda raczej coś oferuje w j. Angielskim a na pewno w taki mieście jak Wiedeń.No facet...
  • Odpowiedz
@weakra: Masz rację może nie doprecyzowałem, chodzi mi o kierunki związane z gałęzią IT oraz zarządzaniem projektami z nim związanymi ( analiza danych , oracle , azure), chciałem dopytać na jakie uczelnie warto zwrócić uwagę, a na jakie nie oraz czy istnieją kierunki w języku angielskim bez wymaganego języka niemieckiego na poziomie b2 , oraz czy na studia zaoczne wymagane są egzaminy wejściowe czy nie. Może teraz bardziej doprecyzowałem pytanie.
  • Odpowiedz
@MagicznyMateusz uczelnie wyższe nie są scentralizowane. Tzn. Wymagania na każdą uczelnie będą inne.
Jeśli chcesz studiować po niemiecku to znajomość języka teoretycznie na poziomie c1 i angielski b2.
Natomiast po Angielsku znajomość języka c1.

Składasz podanie na uczelnie i oczekujesz na rozpatrzenie dokumentów. Po pozytywnym rozpatrzeniu, będzie wyznaczony termin w którym musisz napisać egzamin wstępny i od wyniku tego egzaminu będzie zależne czy zostaniesz przyjęty na studia.

Egzamin to pewnie będzie, Matematyka,
  • Odpowiedz
@MagicznyMateusz za wielkiego wyboru nie masz. Najlepsze to TU I WU, przy czym TU jest typowo techniczną uczelnią.
Bardzo dużo ludzi z którymi teraz studiuje, zaczynało na TU lub WU ale zostali szybko zweryfikowani i praktycznie wszyscy odpadli po 1 semestrze.
  • Odpowiedz
@MagicznyMateusz na studiach zaocznych minimalna opłata to 380€ za semestr. Ale sprawdz sobie dokładnie rozklad zajec. Ja pomimo studiowania zaocznego mam zajecia w poniedziałki, wtorki, środy, soboty czasem piątki od 18 do 21:30 drogie są książki. Zazwyczaj jedna książka na zajecia to wydatek 50 -80€
  • Odpowiedz