Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #informatyka #pytaniedoeksperta #kiciochpyta #elektronika
Mirki, może w swoim życiu jakoś niewiele złożyłem komputerów bo coś w granicy 30 - 40 sztuk.
Ale tak czasami czytam i jak to jest z tym uziemieniem ?
Bo mi się nigdy nie udało czegoś uszkodzić ładunkiem statycznym, który jest na moim ciele.

Czy ja mam jakiegoś farta, że nigdy się nie naelektryzowałem ?

Czy jestem głupi i mam zacząć używać tej opaski na nadgarstek ? Bo miałem po prostu szczęście nowicjusza, że nic nie uszkodziłem. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kodecss: Po prostu łapiesz w takich miejscach że nic się nie psuję sam złożyłem może i z 200 komputerów bez opaski i maty i nic nie zepsułem ale może to czas żeby kupić te nieszczęsną opaskę
  • Odpowiedz
@Czapelek: ja bardzo temu zamowilem sobie na aliku bo tam mi wyskoczyło żeby sobie do koszyka dodać przy okazji
korzystam od tego czasu

a sama opaske gdzieś tam lepiej na kostke/noge opie to się nie będziesz miał jak wkoorzać
  • Odpowiedz
@Czapelek: Tak naprawdę to ładunek statyczny często jest tak niski, że wręcz niezauważalny. W domowych warunkach nigdy nie doświadczyłem wyładowania statycznego podczas pracy z elektroniką, natomiast swego czasu jak pracowałem w biurze (zimowa pora, wykładziny na całej powierzchni, klimatyzowane i wysuszone pomieszczenia) to potrafiłem nawet zobaczyć iskrę przeskakującą z klucza, który trzymam w dłoni, do zamka w drzwiach, gdzie chciałem ten klucz włożyć. Warto przed pracą z elektroniką ocenić realnie
  • Odpowiedz
@kodecss: bo tak naprawdę ciężko jest w ten sposób uszkodzić. musiałbyś stać boso na dywanie o długim włosiu. A i tak jak strzeli to wcale nie musi nic uszkodzić.

zacząć używać tej opaski na nadgarstek.

@kodecss: tak, mimo wszystko polecam się zabezpieczać.
  • Odpowiedz
@kodecss: Dotykasz grzejnika albo kranu i po problemie, ładunku nie ma, szczególnie suche powietrze, wykładziny i tanie ubrania z jakichś dziwnych tworzyw sprzyjają elektryzacji.

Za techbazy zdarzyło mi się uszkodzić mobo strzałem z palucha prosto w magistralę IDE bo jakiś "geniusz" przedemną postanowił uziemić matę antystatyczną owijając podpiętą opaskę do kaloryfera żeby się nie naelektryzował ()

Oczywiście paliłem głupa że nie wiem czemu nie trybi, pozdrowienia
  • Odpowiedz