Wpis z mikrobloga

Mirki wrócę do tematu #internet w czasach pandemii czy tylko router z SNMP z programami jak Zabbixa/Prometheusa/Influxa daję możliwość sprawdzania realnego jaki jest stan sieci?

czy dostawca leci w ch..ja i warto dokupić pakiecik od mobilnego operatora?

nawet jest artykuł z wykop o tym https://www.wykop.pl/link/5821409/ciagle-awarie-internetu-w-upc-polska-klienci-sie-skarza-nikt-nie-odpowiada/

W skrócie czy dostawca może bezkarnie robić w ch..ja bez żadnych możliwości obserwacji?

potem sobie dzwon na infolinię i wcisną kit że to u Ciebie router wali na boku?

czy dostawca ma wpływ jak rozdziela sobie siec i oszukuje frajerków?

z moich obserwacji dość łatwo o połączenie które ostatnio szybko się zrywa.. co jeszcze bardziej wk..wia

#komputery #programowanie #technologia #programista15k
#informatyka
  • 3
Nie leci w #!$%@? tylko oszczędza na infrastrukturze, często siec szkieletowy jest wspólna dla detalu, soho i corpo, przy czym ta ostatnia ma w umowach gwarancje prędkości i jakieś minimum SLA bezawaryjności - ale łącze z takiej umowy kosztuje np500pln za synchroniczny 100mb - 2 lata temu cena w netii za usługi corpo.
Tak więc ze różne umowy maja priorytety okazuje się ze ty jako detalista jesteś na szarym końcu łańcucha pokarmowego
@nutka-instrumentalnews: Dobre pytania.

czy tylko router z SNMP z programami jak Zabbixa/Prometheusa/Influxa daję możliwość sprawdzania realnego jaki jest stan sieci?

Tak, tylko.
Bez przesady - nie jest to jakies wielkie wyzwanie. Mikrotik za ca. 200 pln + 100 pln na SBC serwer z zabbixem. Konfiguracja tych rzeczy jest prosta. Nawet nie wypada tego nie miec.

czy dostawca może bezkarnie robić w ch..ja bez żadnych możliwości obserwacji?

Tak moze, dopoki Twoje lacze