Wpis z mikrobloga

Spece, mam pytanie. W umowie najmu mam zapis:

...

2. Każde wypowiedzenie umowy wymaga formy pisemnej.

...

oraz w dalszej części:

5. Strony zgodnie ustalają, że wszelka korespondencja przesłana na niżej podane adresy poczty elektronicznej Najemcy lub Wynajmującego, uznaje się za skutecznie doręczoną, a w ten sposób przesłane dokumenty i oświadczenia woli będą mieć taki sam skutek, jak dostarczone za pomocą listu poleconego.

Pytanie moje brzmi:
czy w myśl takiej umowy, wypowiedzenie złożone mailem jest wiążące? Mail bez załącznika, zwyczajna treść w stylu: 'bla bla bla rozwiązuje bla bla bla'?

Zawołam @Dutch bo jest bardzo mądry, i pewnie wie takie rzeczy, ale pomoc innych również bardzo docenię.

#prawo
  • 4
  • Odpowiedz
Wszystko oprócz rozwiązania umowy można załatwić mailowo. Zapis z pkt 5 jest niejasny, tak to jest jak amatorzy biorą się za pisanie umów ;) Jeżeli musisz zrobić to zdalnie to wysyłasz maila i polecony. Powinieneś mieć potwierdzenia zawarcia i rozwiązania umowy z podpisami obu stron. Ewentualnie można podpisać maila podpisem kwalifikowanym czy certyfikowanym, mail nie jest tu najszczęśliwszym rozwiązaniem.
  • Odpowiedz
@fegwegw: patrząc na to co wkleiłeś, wypowiedzenie powinno mieć formę pisemną.
dlaczego?
a dlatego, że pkt 5 zrównuje jedynie w skutkach doręczenie poczty elektronicznej z pocztą tradycyjną (listem poleconym). tutaj nie ma mowy o formie oświadczenia woli - w tym wypowiedzenia.

na marginesie, mocno absurdalne postanowienie i w zależności od faktycznego zamiaru stron może nawet być nieważne.
  • Odpowiedz
@fegwegw: zapis z punktu drugiego jest zbędny gdyż forma wypowiedzenia umowy jest jasno określona w ustawie o ochronie praw lokatorów. Zapis z punktu piątego jest niezgodny z ustawą. Do zachowania formy pisemnej konieczne jest złożenie własnoręcznego podpisu na dokumencie. Na skanie dokumentu takiego podpisu nie ma. Chyba że jest on poświadczony elektronicznie. Wypowiedzenie umowy jest skuteczne nawet jeżeli list polecony nie został przez Ciebie odebrany.
  • Odpowiedz