Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@szczesliwa_patelnia: możesz potencjometr zastąpić enkoderem, który sterowałby potencjometrem cyfrowym i do tego dokładasz odbiornik podczerwieni, który steruje też tym potencjometrem cyfrowym.
To wszystko kontrolowane mogłoby być przez arduino
  • Odpowiedz
@szczesliwa_patelnia: na pierwszy rzut oka to zamienia oryginalny potencjometr na scalony cyfrowy, czyli wchodzi w układ zamiast niego (na płytce są wejścia i wyjścia audio L/R). Ten "potencjometr" na płytce to chyba jest enkoder, trzeba go pewnie wbudować pod oryginalną gałkę. No i zmieścić gdzieś odbiornik IR, niekoniecznie z wyświetlaczem.
  • Odpowiedz
@szczesliwa_patelnia: nie na złącze. Tą elektronikę się wpina w układ wzmacniacza zamiast oryginalnego potencjometru głośności.
A sam potencjometr trzeba wylutować i zastąpić tym enkoderem. To jest dość inwazyjna przeróbka, więc imho lepiej zrobić jeden otwór na diodę niż dorabiać dodatkowe obudowy
  • Odpowiedz
@MiQ27: Tak, może dość nieprecyzyjnie się wyraziłem.

1) Wylutowyję obecny potencjometr, wlutowuję enkoder z potencjometrem cyfrowym
2) Wyświetlacz w małej obudowie mogę umieścić na zewnątrz, diodę do IR w środku - jest plastikowy panel gdzie kiedyś można było sterować radiem. W ostateczności z wyświetlaczem wyciągnę
3) Układ wymaga zasilania DC 5V-12V, sprawdzę schemat ale nie powinno być problemem ze znalezieniem na płycie, wiele prądu nie bierze
4) Czy nie spowoduje
  • Odpowiedz
@szczesliwa_patelnia: ja bym olał ten wyświetlacz, głośność można ocenić na ucho. Wystarczy samą diodę IR gdzieś wkomponować. Układ jest pod audio, więc powinien dać radę, ale ja mam wzmacniacz z firmowym cyfrowym sterowaniem i na małych głośnościach rzeczywiście szału nie ma z poziomami.
  • Odpowiedz