Wpis z mikrobloga

Siema Mirki, jest sprawa. Ostatnio zaczął mi przeciekać syfon w umywalce i niestety okazało się że coś tam się poluzowało i nie dało się tego rozkręcić, bo śruba się wtopiła. Więc użyłem metody siłowej by go zdemontować.
No i niestety przez to że jestem dość lewy technicznie a jeszcze lewszy w majsterkowaniu. To nie wiem do końca gdzie i jaki syfon mogę kupić by zamienić istniejący. Przeglądam w sklepie internetowy castoramy/obi/leroy no i nie wiem co bedzie pasowac. :(
Jedną z głównych rzeczy, które mi nie pasują to element przelewowy. (patrz zdjęcie ze strzałka) Wszystkie przegladane syfony nie maja takiego wunża.
Jest tu jakiś majster? Który mógłby doradzić? :)

#hydraulika #majsterkowanie #naprawa
TheFunGuy - Siema Mirki, jest sprawa. Ostatnio zaczął mi przeciekać syfon w umywalce ...

źródło: comment_1605951905CtUQUnxgwhlxY2TeUQb3dz.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
@TheFunGuy: pokaz jaki masz odpływ w scianie. Ten element przepływowy działa tak, że w umywalce masz gorne oczko ktore podaje nadmiar wody wewnątrz umywalki na dół do syfonu. Nie jest potrzebne do tego żadne dodatkowe urzadzenie, bo woda powinna spływać bezpośrednio do zlewu.
  • Odpowiedz
@ngc: Zdjęcie załączone. Rozumiem, przypuszczałem że ten element, który jest na środkowym zdjęciu w pierwszym załączniku, jest właśnie do odprowadzenia wody z tego oczka, bo tylko na to mi to wyglądało. :)

@mietkomietko: Kurcze, problem jest taki że jeszcze przez chwilkę nie powinienem wychodzić z domu. Więc miałem nadzieję że uda mi się to jakoś inaczej ogarnąć. Ale jak nie to pewnie zrobie tak jak piszesz
TheFunGuy - @ngc: Zdjęcie załączone. Rozumiem, przypuszczałem że ten element, który j...

źródło: comment_1605952611o745zV0SzK97VJxa7xMqqU.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
a nie masz w umywalce wewnetrznego systemu odprowadzania wody z gornego oczka do syfonu?
jesli nie ma, to gorna cześć syfonu (tą okrągłą kratkę) zakładasz na górę tego odprowadzenia wody, a dolną część na dół odprowadzenia, musisz tylko zadbać o szczelność jakimś silikonem.
  • Odpowiedz
@TheFunGuy: jeśli odpływ wody nie jest elastyczny to nowe połączenie syfonu z odpływem musi być w tym samym miejscu (może też być jakaś regulacja, więc w.zakresie tej regulacji).
  • Odpowiedz