Aktywne Wpisy

stormi +82
podobo dzisiaj dziewczyny mialy dodawac zdjecia w sukienkach i zadnej nie widzialam????!!!!! ale nie martwcie sie, najpiekniejsza niunia na wykopie (i nie tylko) zawsze wam dostarczy fotke
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
kuba4370 0
#tinder Spotkałem się z laską z Tindera, na spotkaniu było spoko i wypadłem w jej oczach bardzo dobrze. Po spotkaniu piszemy niby dalej ale ona jakoś średnio wydaje się być zainteresowana (odpisze raz na kilka h, raczej dość zdawkowe odpowiedzi bez większego ciągnięcia tematu). Laska była spoko, z tych "normalnych" więc tym bardziej dziwi mnie trochę jej postawa. Drugie spotkanie odpada przez najbliższy tydzień bo nie ma jej w mieście, a mi

Bo na razie wyobrazam sobie tak, ze docker-compose ma:
- kontener z phpem
- kontener z np nginxem
- opcjonalnie z baza (chociaz baza bedzie na zewnatrz, bardziej dewelopersko)
No i teraz jak sobie zrobie docker-compose up -d to mi postawi phpca, nginxa, wszystko git, a co z instalacja pakietow? to trzeba recznie? Ale przeciez nie mam phpa xD. No chyba, ze w kontenerze z phpem jest composer, wchdze tam przez konsole i odpalam "z reki" aczkolwiek chcialbym to zautomatyzowac. Tak wiec mistrzowie: jak to sie robi? Podrzuce jeszcze #javascript to moze ktos z node sie zlapie, #docker dla zasiegu :)
composer install ; php-fpm. Chwilę dłużej przez to wstaje, ale nie trzeba się zastanawiać czy w międzyczasie ktoś czegoś nie doinstalował. Czy powinno się tak robić? Nie wiem, u mnie działa. ¯\_(ツ)_/¯Jeszcze można dodać odpalanie migracji bazy, wygodna sprawa.
W docker compose robię sobie tak, że po odpaleniu sobie instaluje, mam do tego pęgę skryptów.
Taka praktyka ma dwa plusy: deploy obrazu to kilka sekund a nie kilka minut, nigdy nie zostaniesz zaskoczony jakąś nową niekompatybilną wersją jakiejś zależności. Każda zmiana wersji pakietu, którą pchasz na proda powinna być robiona umyślnie a nie przypadkiem. Natomiast w developerskim obrazie rób jak Ci wygodnie. Najczęściej robi się
No i oczywiście mówię tutaj o środowisku developerskim z podpiętym volume, na produkcji tak jak mirek wyżej napisał.
Tak książkowo powinieneś w Dockerfile zrobić wszelkie composer install itp. Tak że twój gotowy obraz wystarczy odpalić. Potem taki obraz #!$%@? do repo (np. dockerhub) i na serwerze odpalasz. Jeżeli masz zamiar wrzucić nginx i php fizycznie na różne serwery to poszedł bym w tą stronę w przeciwnym wypadku opcja 2 jest równie atrakcyjna. To podejście też stosuje się z wszelkimi automatami typu aws beanstalk itp.
Opcja 2 teoretycznie mniej
To jaka ma być kolejność? Dev nie może być pierwszy bo na prodzie musiałbym odinstalować xdebuga co byłoby bez sensu. Teoretycznie jak najpierw zrobię proda i potem z tego deva to z.adziała ale dla deva będzie niepotrzebnie kopiować pliki i robić composer install bo potem to zostanie i tak nadpisane
Jeżeli masz ochotę, to zajrzyj na https://szkoladockera.pl (jestem autorem) - po inne Dockerowe rzeczy.