Wpis z mikrobloga

Dobrze zrobione nerki wieprzowe to jednak nadjedzenie. ()
Tak szybko jadłem że nawet zapomniałem zrobić fotkę.

Jaki sekret? Nie obgotowywać na kilka razy jak każe tradycja i jakieś 99% przepisów, bo wtedy oprócz tego całego "smrodku" wylewa się też smak nerek. Wystarczy dobrze wyczyścić i wypłukać, potem solidnie wymoczyć w zimnej wodzie zmieniając ją ze 2-3 razy, a na końcu pociąć w paski i zalać mlekiem na 2-3 godzinki. Na koniec odcedzić i można wrzucać na patelnię, z cebulką, podlewając niewielką ilością bulionu.

#gotujzwykopem #gotowanie #kuchnia #podroby
  • 3
  • Odpowiedz
@Blueweb: Nawet z chęcią bym spróbował tylko nigdzie nie można dostać. ( ͡° ʖ̯ ͡°) A nereczki jednak na stoisku mięsnym w markecie są dość częste, a przy okazji śmiesznie tanie (nawet poniżej 4 zł/kg). Moim zdaniem są lepsze niż wątróbka i serca.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@southlander: podroby to nad jedzenie xd. Przy jądrach jest trochę niesmak z racji... Ze to jądra xd. Ja pochodzę ze wsi więc jako dziecko swierzo wycięte z wieprzka jadłem xd. Łojciec sam na żywca wycinał xd. Kwiku była co nie miarą. Gdzie byli obrońcy zwierząt? Pytam ja się.
  • Odpowiedz