Wpis z mikrobloga

@Ekspert_Kurnia: dobrze, że wspomniałeś o tym garażu, przecież to jest jakaś porażka. Nie pamiętam ile dokładnie ten jego go wyszedł, ale każdy ogarnięty człowiek sobie ogarnie taki garaż za ułamek tej ceny.

A sam pomysł budowy domu bez garażu to dla mnie żart, większość osób co sobie buduje dom ma samochód i zamiast sobie ułatwić życie, to lepiej rano skrobać szyby, a potem znowu inwestować i budować garaż.
Mitoman chyba
  • Odpowiedz
@Ekspert_Kurnia: Ładne podsumowanie. Też mnie zawsze zastanawiało, że tego jego projektu inflacja nie dotyczy. ;) Bajerant dalej w 2020 roku (czyli parę lat później) wciska kit o możliwości budowy domu za 150k.

Ci z kanału "Co Dziś Robimy" co mają jego projekt najlepiej i najszybciej się przekonali o braku garażu. Bardzo narzekali na brak garażu i żałowali, że nie wybudowali go od razu. Znalazłem fragment gdzie o tym mówi ->
  • Odpowiedz
marzyciele uwierzyli, ze da sie to ogarnac tanio, w cenie mieszkania

@Ekspert_Kurnia:

Do się, u mnie mieszkanie średnio po 7kzł m2, na obrzeżach Lublina.
Czyli dla 3-4 osób potrzeba mieszkanie ok 70m2, co daje nam prawie 500kzł za samo mieszanie + wykończenie wedle fantazji - tak da się za tyle ogarnąć chałupę kilka km od granic miasta, licząc 150kzł działka + 350kzł SSZ
Pytanie tylko, czy to tanio ( ͡
  • Odpowiedz
A sam pomysł budowy domu bez garażu to dla mnie żart,

@Krakem: Niekoniecznie, bywają zapisy w MPZP, że garaż może być tylko budynkiem wolnostojącym, poza tym nie każdemu wystarcza mały garaż na 2 samochody, a większych w bryle budynku się nie robi.
  • Odpowiedz
@Ekspert_Kurnia: Łukasz wielokrotnie mówił że jego targetem są ludzie którzy z tego czy innego powodu działkę już mają.

albo trzeba bylo odrazu dwa projekty zrobic jeden z garazem a drugi bez wtedy mialoby to sens tylko wtedy ten image taniego domu by legl w gruzach bo dom z garazem to juz przeciez nie wydaje sie taki tani, nie?

Garaż można doprojektować na etapie adaptacji i Łukasz budował swój projekt z
  • Odpowiedz
@NiebieskiWStringach: w takim razie chyba bardzo maly target masz mitoman sobie obral, chociaz znajac skale tego jego youtubowego projektu w mitomana glowie mi sie nie wydaje Mirku( ͡° ͜ʖ ͡°)

Garaż można doprojektować na etapie adaptacji i Łukasz budował swój projekt z doadaptowanym garażem.

Jasne, na etapie adaptacji to ty mozesz sobie doprojektowac dwie baszty i stanowiska strzelnicze na dachu ale potem nie zrobisz chyba poradnika
  • Odpowiedz
@Ekspert_Kurnia: nie czaję jego garażu w tej formie z drewna, przecież taką bryłę bez pozwolenia 35 m2 to walniesz z betonu komórkowego w góra 3 dni, trochę drewna na dach dwuspadowy i garaż jest
  • Odpowiedz