Wpis z mikrobloga

Czy ktoś wie, gdzie można znaleźć instrukcję kompilacji QEMU pod Ubuntu i może się tą informacją podzielić?
#linux #ubuntu #qemu
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@OSH1980: ja bym wziął z repo deba, dopisał do changeloga, podpibł wersję (czy tam release - numerek za stringiem "ubuntu") i skompilował według instrukcji. W ubu i tak masz 4.2

Package: qemu-kvm
Version: 1:4.2-3ubuntu6.7
Priority: optional

Łatwiej będzie tym zarządzać.
  • Odpowiedz
@OSH1980: wydawało mi się, że kojarzę cię z tagi #linux tak z kilka lat więc sry xD

Łatwiej będzie tym zarządzać. A jak potrzebujesz nowszej wersji qemu to w ppa jest z tego co kojarzę.

Instrukcja na szybko więc co nie będziesz wiedział/rozumiał to sobie
  • Odpowiedz
@OSH1980: Nie chce mi się czytać całego wątku, ale Ty pewnie wiesz. To jest patch który pojawił się już w jakiejś konkretnej wersji QEMU czy jest tylko w repozytorium? Jeżeli tak to w jakiej wersji występuje?
  • Odpowiedz
@maniac777: to jest projekt jednego człowieka i nie wiem, czy ten patch jest w repozytorium. Raczej nie, trzeba sobie a piechotę to skompilować.
@Kryspin013: dzięki, powalczę. Ja z Ubuntu mam romans dopiero od czerwca tego roku. Ale ten system mnie fascynuje. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Jeżeli tak to w jakiej wersji występuje?

@maniac777: Tam są patche dla 4.x i 3.x więc gites. Raczej nie trafiło do mainline.

@OSH1980:
Jeszcze jak nie chcesz zawalać systemu pakietami developerskimi (niczemu to nie szkodzi jak coś, po prostu będziesz miał więcej pakietów w systemie) to możesz zrobić komplikację w kontenerach lxd, vm'ce albo przez chroot albo w ogóle na jakimś zdalnym hoście. Kompilacja qemu pewnie trochę zajmie.
  • Odpowiedz
hmm. pobrało źródła QEMU 4.2, a jest już 5.1.

@OSH1980: w ubu? Wątpię

w ppa masz 5.x ale w readme tego repo i tak masz info, że patch jest dla 4.x. Na 5 ci się wysypie na
  • Odpowiedz
@Kryspin013: CHYBA się skompilowało. ale nie wiem, w każdym razie błędów nie wywaliło. mam katalog build. Wiesz może, jak sprawdzić, czy to działa? I jak to połączyć z libvirtem?
  • Odpowiedz
CHYBA się skompilowało. ale nie wiem, w każdym razie błędów nie wywaliło. mam katalog build. Wiesz może, jak sprawdzić, czy to działa? I jak to połączyć z libvirtem?

@OSH1980: powinno ci wygenerować pliki deb katalog wyżej. Zainstaluj je (nie wszystkie bo wygenerowało ci prawdopodobnie więcej debów niż potrzebujesz np pakiedy developerskie). Potem zrób
sudo systemctl restart qemu-kvm # Być może będzie wymagany reboot, nie wiem.

I jak to połączyć
  • Odpowiedz