Wpis z mikrobloga

Zrozumiała tak, ale naganna

@Croce: Widzę, że nie tylko jesteś ignorantem, ale również do ignorancji namawiasz innych.

jeżeli masz własne zdanie na każdy głośny temat, które przecież zmieniają się co chwilę, to po prostu znak że nie poświęciłeś czasu na zapoznanie się z żadnym z
  • Odpowiedz
@Mr--A-Veed: jesli centrysta to dla ciebie wyzwisko to po prostu przestan nim byc ¯_(ツ)

@ZmiksowanaFretka: Przecież "centrysta" to wyzwisko w Twojej narracji - dość jasno wyraziłeś to formą. Nie wiem, czy jest sens, abyś uprawiał tutaj teraz dziwne odwracanie kota ogonem.

@Mr--A-Veed: Wojna idei
  • Odpowiedz
A nazywam go p----------m, bo tak naprawdę nic nie wnosi. Nic to nie zmienia w tym czy warto protestować czy nie.

@Yahoo_: Myślę, że bardzo dużo wnosi. Jesteśmy w środku "wojny polsko-polskiej", a jedna strona otwarcie tak to nazywa. Nakręca się spirala nienawiści i polaryzowanie społeczeństwa.

Różne ideologiczne ruchy próbują rozgrywać społeczeństwo - traktują je instrumentalnie do swoich celów. Myślę, że materiały wychodzące z tego konfliktu i pokazujące go niejako "od góry"
  • Odpowiedz
Prawie pół godziny gadaniny pewnie dałoby się przerobić na 2xA4 standaryzowanego maszynopisu, a to, że Wojownik nie raczy umieszczać skryptów swoich planowanych filmów oraz że stroni od formy pisanej utrudnia polemikę, nie dlatego, że nie ma takiej możliwości teoretycznej, a dlatego, że jak uczyli Ojcowie — z herezjarchami, poza karą śmierci, polemizuje się najskuteczniej przez komentarz tekstu pisanego, gdyż ma się czarno na białym co, dlaczego i co dalej.

@sublatio_cum_laude: Miło,
  • Odpowiedz
@Mirrak: No nie wiem czy próbujesz robić idiotę ze mnie, czy z osób czytających. Z przytoczonej definicji:

Ad perosnam
pozamerytoryczny sposób argumentowania, w którym dyskutant porzuca właściwy spór i zaczyna opisywać faktyczne lub rzekome cechy swego przeciwnika.

Jedyne, co napisałeś to wyszydzenie racjonalności autora, czyli stwierdzenie, ze jest nieracjonalny. Nawet bez uzasadnienia. Kwintesencja ad personam.
  • Odpowiedz
OSK działa od 2016 i jako organizatorzy protestów w dużych miastach są raczej naturalnymi liderami, bo jeśli nie oni to kto inny? Chyba nie ma żadnej alternatywnej organizacji. Radykalizm z jednej strony jest problemem, ale z drugiej strony tak naprawdę ciężko stworzyć strukturę aktywistów wokół umiarkowanych postulatów jak zachowanie kompromisu, bo ten kompromis lubili tylko ludzie, którzy chcieli mieć spokój i tacy ludzie zwykle nie angażują się społecznie. Dlatego te milion złotych
  • Odpowiedz
@Mr--A-Veed: Chciałem raczej zwrócić uwagę na to, że przez charakterystykę społeczeństwa być może jesteśmy skazani na tego typu drogę, chociaż krytyka pewnych postaw zawsze jest potrzebna. Zastanawiam się też na ile cywilizowany może być ruch, którego członkowie są traktowani w niecywilizowany sposób - oczywiście z ich perspektywy.
  • Odpowiedz
to nie jest wyszydzenie to jest stwierdzenie faktu. WI jest nieracjonalnym szurem. I to jest fakt.

@Mirrak: Tak, tak - to są fakty - takie na miarę TVN-u. Szczególnie, że nadal jedynie rzucasz takimi hasłami, bez pokrycia ich w merytorycznej dyskusji.
  • Odpowiedz
nawet jeśli znajduje uzasadnienia tegoż, to nie są one katolickie, a więc nie są uprawomocnione i jako taki naraża się na kary kościelne za dostrzeganie sensu w odstępstwach od wiary katolickiej.

@sublatio_cum_laude: w gruncie rzeczy jest to dostrzeganie sensu w tym, że "odstępstwo od wiary katolickiej niekoniecznie powinno być regulowane prawnie przez państwo". Niby drobna zmiana, ale to już inne stanowisko, które w szczególności nie stoi chyba w sprzeczności z
  • Odpowiedz