@Wielki_Wladca_Wypoku: to jak nie zacieranie to ekstrakty, brewkitom sporo brakuje. Trzymaj mój bardzo prosty przepis na wspomnianych tu drożdżach BE-134. Tylko za traditiona daj cascade i będzie git ( ͡°͜ʖ͡°)
@czy_pisiont: do brewkitu dodałem 1,7 ekstraktu słodowego jasnego, wczoraj pobralem próbkę, ma 5blg i jest calkiem przyjemna w smaku i zapachu pomijajac fakt ze ciepła i bez gazu :)
@Ipratropium: @lunga: Dzisiaj mam zamiar zlać na cicha fermentacje i zostawic na kolejny tydzien aby dofermentowało, dobrze robie?
Bo przelewanie na cichą po 6 dniach to: a) trochę szybko - niby przelanie na cichą trochę te piwo dofermentuje, ale nie zawsze się tak dzieje, istnieje ryzyko granatów b) niepotrzebne jak nie chmielisz na zimno c) niepotrzebne jak nie odzyskujesz drożdży do kolejnej warki warzonej w ten weekend.
Ogólnie w swojej praktyce jak nie potrzeba mi szybko drożdży to trzymam piwo
@Ipratropium: to jest moja pierwsze piwo z brewkitu MJ Blond Lager + 1,7kg ekstraktor słodowego jasnego, czego oczekuje od tego piwa aby się udało i dało się je wypić ( ͡°͜ʖ͡°) nie oczekuje od tego piwa ze będzie efekt ŁAŁ jakby Jezusek gola stópką mi po gardziołku przeszedł...
@dziadek15: jeszcze z tydzień i będzie chyba idealne nagazowane. Jest to moja pierwsza warka i zapewne zrobiłem wiele błędów. Nie spodziewałem się rewelacji, moim celem było to aby wyszło lepsze niż harnaś :)
#piwo #piwowarstwo #piwodomowe
@Ipratropium: @lunga: Dzisiaj mam zamiar zlać na cicha fermentacje i zostawic na kolejny tydzien aby dofermentowało, dobrze robie?
Bo przelewanie na cichą po 6 dniach to:
a) trochę szybko - niby przelanie na cichą trochę te piwo dofermentuje, ale nie zawsze się tak dzieje, istnieje ryzyko granatów
b) niepotrzebne jak nie chmielisz na zimno
c) niepotrzebne jak nie odzyskujesz drożdży do kolejnej warki warzonej w ten weekend.
Ogólnie w swojej praktyce jak nie potrzeba mi szybko drożdży to trzymam piwo
Nie będe chmielił na zimno ani pobierał drożdży
Komentarz usunięty przez autora