Wpis z mikrobloga

Mogę puścić task.run'a ale na tym samym wątku ? Tak żeby równolegle wykonywały się dwa taski na tym samym wątku analogicznie jak wykonują się dwa taski na różnych wątkach czyli czas ma być przełączany pomiędzy jednym a drugim taskiem (ale podkreślam że obydwa taski mają być na tym samym wątku).

#pytanie #programowanie #csharp #dotnet
  • 16
@Goglez: bo chcę żeby coś się wykonywało równolegle ale nie mogę użyć innego wątku (taki zastany zakaz - wiem głupi, ale tak po prostu jest). Nie dyskutuję o tym czy to jest dobre, złe, głupie czy mądre. Potraktuj to jako pytanie teoretyczne.
@LeopoldStuff: mam wrazenie, ze mieszasz dwa rozne pojecia - asynchronicznosc z wielowatkowoscia. Taski moga wykorzystac threadpool, czyli taki worek z watkami, ale tylko jak jest taka potrzeba, inaczej pod spodem dziala maszyna stanowa, ktora przelacza sie pomiedzy taskami w ramach jednego watku. Jak drazysz temat, to zerknij sobie jeszcze na parallel lib, ktory jest czescia C#.
@GandalfPl: nie mieszam tematów, wiem co to asynchroniczosc, wiem co wielowątkowość, wiem co to thread pool wiem co to parallel programming i wiem jakie są różnice między tym wszystkim bo programuje w dotnecie już trzecie stulecie ;) Mam szczególny przypadek i chciałbym uzyskać równolegle działanie kodu na jednym wątku (wiem głupie ale tak jest) i zastanawiałem się czy mogę to uzyska za pomocą taskow.