Wpis z mikrobloga

Mirki nie poradzę z #postgresql na #linux pogrzebałem konfigurację i nie mogę się teraz w ogóle zalogować do bazy ( )

proszę o pomoc

pg_hba.conf wyglada tak

# TYPE DATABASE USER ADDRESS METHOD
# "local" is for Unix domain socket connections only
local all all peer
# IPv4 local connections:
# host all all 127.0.0.1/32 ident
# IPv6 local connections:
host all all ::1/128 ident
# Allow replication connections from localhost, by a user with the
# replication privilege.
# local replication all peer
# host replication all 127.0.0.1/32 ident
# host replication all ::1/128 ident
obecnie próba zalogowania kończy się FATAL: Ident authentication failed for user "username" i przestały mi działać moje usługi na tym serwerze () wcześniej wszystko śmigało
  • 14
@Kryspin013: chcę zablokować dostęp z zewnątrz i po wcześniejszych sugestiach, że można się dostać DBeaverem poprzez ssh do bazy danych zacząłem kombinować. A że jestem słaby z linuxa i jeszcze słabszy z konfiguracji postgresql to wywaliłem wszystko na plecy.
warto sprawdzić najgłupsze rozwiązanie - może po prostu stara się zalogować na złego usera

@ssauczo_pauczo: jakie najgłupsze? Przecież OP wkleił config i widać dokładnie czemu nie może się zalogować? Co mu da dostęp do konsoli sql? xD To nie jest "najgłupsze" a po prostu rozwiązanie z dupy.

chcę zablokować dostęp z zewnątrz i po wcześniejszych sugestiach, że można się dostać DBeaverem poprzez ssh do bazy danych zacząłem kombinować. A że jestem
@Kryspin013: @ssauczo_pauczo: mam teraz taką konfigurację,

local all all peer
host all all 127.0.0.1/32 ident
host all all 127.0.0.1/32 md5
host all all ::1/128 ident
na konsoli udaje mi się zalogować sudo su postgres i dalej psql próba połączenia za pomocą DBeaver kończy się komunikatem FATAL: Ident authentication failed for user "juser".
host all all 127.0.0.1/32 ident

@JacobTheLiar: zakomentuj to i zrób reload postgresa. Napisałem ci wyżej co ident robi. Co do tego nie mam pewności ale chyba nie możesz mieć dwóch takich samych wposów na zakres ip bo chyba tylko pierwszy jest brany wtedy. Od biedy możesz też porobić sobie osobno wpisy w w pg_hba.conf
dla określonych konkretnych userów z konkretnymi bazami na md5.