Miruny bawię się od jakiegoś czasu w #php i #symfony
do pewnego momentu bawiłem się używając XAMPa do stawiania lokalnego serwa do wykorzystania bazy danych #mysql, ale zamarzyło mi się spróbować sił w konteneryzacji i użycie #docker i obrazów mysql oraz phpmyadmin do stawiania bazy danych w kontenerze.
Wszystko fruwa, śmiga i działa. Jestem w stanie przez przeglądarkę podejrzeć sobie bazę danych na localhoście, ale kiedy próbuję podpiąć tą bazę w .env w symfony i dokonać migracji to wywala mi błąd
An exception occurred in driver: SQLSTATE[HY000] [2002] phpnetworkgetaddresses: getaddrinfo failed: Temporary failure in name resolution
@Trochutak: pare rzeczy, odwolujesz sie do bazy przez nazwe containera czyli mysql, ale widze tylko phpadmin tam ktory linkuje, nie widze networka na ktorym lataja containery? jaki masz driver tam? bridge?
@tylko_na_dole: @Vinniczek: fuck, dzięki - ale niestety dalej wyskakuje ten sam błąd @cinek181992: nic to nie daje @LaylaTichy: nic takiego nie mam, bo nie wiedziałem że powinnien być, wszelkie artykuły na necie nie piszą o tym z tego co zauważyłem
@Trochutak: ta apka symphony tez w dockerze czy juz poza? czy jak wbijasz na baze powiedzmy przez datagripa czy workbencha udaje ci sie wbic? przez localhost?
bawię się od jakiegoś czasu w #php i #symfony
do pewnego momentu bawiłem się używając XAMPa do stawiania lokalnego serwa do wykorzystania bazy danych #mysql, ale zamarzyło mi się spróbować sił w konteneryzacji i użycie #docker i obrazów mysql oraz phpmyadmin do stawiania bazy danych w kontenerze.
Wszystko fruwa, śmiga i działa. Jestem w stanie przez przeglądarkę podejrzeć sobie bazę danych na localhoście, ale kiedy próbuję podpiąć tą bazę w .env w symfony i dokonać migracji to wywala mi błąd
An exception occurred in driver: SQLSTATE[HY000] [2002] phpnetworkgetaddresses: getaddrinfo failed: Temporary failure in name resolution
Tu jest mój docker-compose.yml
https://pastebin.com/YrxZ5B4e
a to mój DATABASEURL=mysql://root:pwd:@mysql:3306/mysqldb pod który się próbuję łączyć
z XAMPem nie było problemu, po prostu podawałem
DATABASEURL=mysql://root:@127.0.0.1:3306/mysqldb
i działało...
@Trochutak:
Tak strzelam bardzo szybko, ale ten drugi dwukropek (po
pwd) raczej nie jest pomocny?@cinek181992: nic to nie daje
@LaylaTichy: nic takiego nie mam, bo nie wiedziałem że powinnien być, wszelkie artykuły na necie nie piszą o tym z tego co zauważyłem
przez localhosta bez problemu się wbijam
DATABASEURL=mysql://root:pwd@127.0.0.1:3306/symfonycms
danke schon