Wpis z mikrobloga

Hejka,
proszę o poradę/wyjaśnienie co mam źle ustawione w #ender3, bo ostatnio górna warstwa mi źle wychodzi.

Powstają takie nieregularne "plamy" gdzie jest chyba za dużo filamentu wylewane. Ekstruder skalibrowany, stół chyba też, bo na wszelki wypadek kilka razy to robiłem jak zobaczyłem że takie coś się dzieje.

Pierwsza warstwa chyba jest okej, przynajmniej tak mi się wydaje.
Rurka ptfe raczej dobrze zamocowana, nic nie lata.
Sprawdzałem na różnych filamentach, na wszystkich tak samo.

Wcześniej wszystko było spoko (albo nie zauważyłem tego wcześniej XD)

Gdzie mogę szukać problemu?

#druk3d
RJ45 - Hejka,
proszę o poradę/wyjaśnienie co mam źle ustawione w #ender3, bo ostatni...

źródło: comment_1603215372mvWTENckZQrS3tHwYVVIx4.jpg

Pobierz
  • 21
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Abriam: sprawdzę jeszcze raz, ale tak mam już dosyć długo i ustawiałem stół w taki sposób jak za czasów gdy było dobrze
A tak prewencyjnie - pokaż pierwszą warstwę. To może być skutek pierwszej warstwy wciśniętej w stół.
Ewentualnie druknij coś wyższego.
Ale tak jak przedmówcy, za dużo materiału.
@RJ45: Ciekawe. kalibrowałeś wysokość? (W sensie oś Z)
Jeżeli możesz podpiąć drukarkę do czegokolwiek co wysyła komendy to każ jej jechać w górę o 100 mm i zmierz ile faktycznie pojechała.
@RJ45: ciężko to zmierzyć suwmiarką, ale wydaje się ok. mierzyłem od stołu do metalowego profilu osi X. Różnica ~1mm mi wyszła, ale mogłem suwmiarką ruszyć i pod innym kątem zmierzyć.

Wcześniej zapomniałem dodać, że drukuję przez octoprint. To może robić jakieś problemy? Mogę bezpośrednio z karty spróbować wydrukować jeszcze
@RJ45: dude, ale wołaj ludzi bo gdyby nie ciekawość to bym tu nie zajrzał.

Jak masz problem z pomiarem suwmiarka to wydrukuj coś wysokiego i to zmierz, z suwmiarką bezpośrednio do stołu jest po prostu szybciej.
@mc_hammer: raczej w weekend to sprawdzę, ale w razie czego:
Jak wydruk będzie za niski, to gdzie szukać problemu? Co mogę poprawić/zmienić żeby to naprawić?