Aktywne Wpisy
o__0 +8
rales +133
#ralesnatinderze <-- tag do obserwowania
EDYCJA 4
Dziewczyna nr 30 (spotkanie pierwsze i drugie)
Zgodnie z założeniami, obiecałem sobie, że tym razem podejdę bardziej jakościowo. Mniej dziewczyn przesuwałem w prawo, jeżeli w konwersacji widziałem, że druga strona odpisuje bez chęci czy zainteresowania, to nie ciągnąłem, tylko usuwałem parę lub przestawałem dalej pisać.
Nr 30 mieszka ok. 80 km ode mnie. Zesparowało nas przypadkiem, gdy przejeżdżałem obok jej miejscowości. Nie zaprosiłem jej na
EDYCJA 4
Dziewczyna nr 30 (spotkanie pierwsze i drugie)
Zgodnie z założeniami, obiecałem sobie, że tym razem podejdę bardziej jakościowo. Mniej dziewczyn przesuwałem w prawo, jeżeli w konwersacji widziałem, że druga strona odpisuje bez chęci czy zainteresowania, to nie ciągnąłem, tylko usuwałem parę lub przestawałem dalej pisać.
Nr 30 mieszka ok. 80 km ode mnie. Zesparowało nas przypadkiem, gdy przejeżdżałem obok jej miejscowości. Nie zaprosiłem jej na
Hemiphractus – rodzaj płaza bezogonowego z podrodziny Hemiphractinae w rodzinie Hemiphractidae. Rodzaj obejmuje gatunki występujące w Panamie; w regionie od wybrzeża Oceany Spokojnego do stoków Andów w Kolumbii i północno-zachodnim Ekwadorze; w górnym dorzeczu Amazonki i amazońskich stokach oraz w Andach w Brazylii, Kolumbii, Ekwadorze, Peru i Boliwii.
#zwierzeta #zwierzaczki #plazy
Do rodzaju należą następujące gatunki:
dla niektórych gatunków brak sensownej dokumentacji fotograficznej: Hemiphractus elioti - występuje w Panamie, Hemiphractus kaylockae - występuje w Panamie, Hemiphractu panamensis - występuje w Panamie.
Hemiphractus bubalus - Występuje w górnym dorzeczu Amazonki i na dolnych zboczach Amazonii Andów w północnym Peru, Ekwadorze i południowej Kolumbii. Jej naturalnym siedliskiem jest gęsty las mglisty.
fot. Francisco Gamarra
fot. Jorge Brito M.
fot. Santiago Ron
Hemiphractus fasciatus - Występuje w północno-zachodnim Ekwadorze i prawdopodobnie na pacyficznych stokach Cordillera Occidental w Kolumbii.
fot. Brad Wilson
fot. Brad Wilson
fot. Brad Wilson
Hemiphractus helioi - Występuje w górnym dorzeczu Amazonki i na dolnych zboczach Andów od Ekwadoru po południowe Peru i do sąsiedniej Brazylii.
fot. Paulo Sérgio Bernarde
fot. Luiz Carlos Turci
Trójkątka żółtopyska (Hemiphractus proboscideus) - Gatunek ten występuje na wysokościach bezwzględnych 100–1200 m n.p.m. w górnych regionach Niziny Amazonki – w południowowschodniej Kolumbii, Ekwadorze oraz w północnym Peru. Zasiedla wilgotne lasy nizinne oraz górskie. Spotykany jest zarówno w lasach pierwotnych i wtórnych
fot. Frank Canon
fot. Centro de Ecologia y Biodiversidad
fot. Frank Canon
Hemiphractus scutatus - Występuje w górnym dorzeczu Amazonki w Boliwii, zachodniej Brazylii, Peru, Ekwadorze i południowej Kolumbii.
fot. Santiago Ron
fot. Scott Trageser
fot. Greg Neise
fot. Jasmine Vink
Hemiphractus johnsoni - Jest endemiczny dla Kolumbii i znany z Kordyliery Centralnej w departamentach Antioquia i Caldas, a także z Kordyliery Wschodniej w departamencie Huila.
fot. Francisco Gamarra
https://www.youtube.com/watch?v=eJcDo92uxzI
ps. zapomniałem dopisać, że wszystkie gatunki z tego rodzaju trzymają skrzek na swoich pleckach. W jajeczkach potomstwo przechodzi pełną przemianę, przez kijankę do w pełni ukształtowanego młodego osobnika.