Wpis z mikrobloga

@kam1ll: 2/3 tańsze od czego? Stare grzejniki żeliwne więc pewnie na bardzo wysokie temperatury zasilania, chyba, że dom był mocno docieplony?
cieplowlasciwie.pl na tej stronie możesz wykonać prosty audyt ile twój dom potrzebuje energii, tam też będziesz miał przybliżone koszty ogrzewania prądem bo taki kocioł ma sprawność praktycznie identyczną co normalne grzanie grzałką.
@turok2016: Wyszło mi 365 kWh jako zapotrzebowanie roczne ale nie wiem czy do końca dobrze to wypełniam, ale dobra chyba jednak odpuszczam z tym, może za pare lat sam ze swojej pensji to założę i wtedy się będę martwił, sorry za zajęty czas, ale nie wchodzi w grę aż tak gruby hajs jak na razie
@kam1ll: na pewno będzie droższe i to tak z 2-3 razy więc jak teraz na węgiel wydajesz np. 5000zł to za prąd zapłacisz z 15 tysięcy.
Czy do gazu czy do kotłów podajnikowych na węgiel albo pellet nie jest wymagana wymiana grzejników, ewentualnie komin/wkład kominowy będzie potrzebny więc nie wiem jakie chcesz oszczędności kupujac taki kocioł na prąd, skoro za ułamek ceny można kupić grzałki.
@kam1ll: grzałkami również można grzać dom, do tego bufor jest potrzebny ale da się, ekonomicznie wyjdzie cię to bardzo drogo.

Kto ci mówił, że do żeliwnych grzejników nie można dac kotła gazowego? Można, może być po prostu większe zużycie gazu przez to, że grzejniki są dobierane na większe temperatury zasilania, jednak to nie wina materiału.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kam1ll: jak wybór jest tylko między prądem a gazem to bierz gaz, jednak czy to najlepsza opcja to ci nie powiem bo nie wiem nawet jaki twój cel jest, czy większa bezobsługowość czy coś innego i jakie koszty są dla ciebie akceptowalne