Aktywne Wpisy
Pokojowa +94
zajsty +154
W 31 kolejce Harry Kane dwukrotnie trafia do siatki.
Do końca sezonu pozostały 3 spotkania - aby pobić rekord Lewego, Anglik musi strzelić 7 bramek.
Tutaj komentarz do wołania, jeśli chcesz/nie chcesz być wołany do kolejnych aktualizacji.
#bundesliga #pilkanozna #mecz #torjagerkanone2024
Do końca sezonu pozostały 3 spotkania - aby pobić rekord Lewego, Anglik musi strzelić 7 bramek.
Tutaj komentarz do wołania, jeśli chcesz/nie chcesz być wołany do kolejnych aktualizacji.
#bundesliga #pilkanozna #mecz #torjagerkanone2024
Miałem kolizję nie ze swojej winy więc byłem pewny że sytuacja jest w porządku i nie będę miał problemów z odszkodowaniem, a że może uda się nawet naprawić samochód tak że jeszcze coś zostanie...
Uszkodzenia moje to: błotnik, zderzak, lampa, maska, felga, opona i jakaś drobnica.
I teraz co kluczowe ubezpieczyciel sprawcy Greenval Insurance mój to PZU. Jako, że o ubezpieczycielu sprawcy usłyszałem pierwszy raz w chwili kolizji postanowiłem, że skorzystam z Bezpośredniej likwidacji szkody w PZU bo to firma mi znajoma i to chyba będzie lepiej (dodam że to była moja pierwsza kolizja w życiu a prawko mam 20 lat i dużo bym dał żeby przeczytać w tedy to co piszę teraz).
No i teraz do rzeczy jakie były problemy: oczywiście wycena z PZU zaniżona jak się tylko da oraz po kilka razy musiałem się szamotać żeby w ogóle znalazły się w niej wszystkie uszkodzone elementy. W wycenie były takie kwiatki jak lakierowanie felgi za 8,50zł (słownie osiem złoty i pięćdziesiąt groszy) lub wymiana części takich jak błotnik za 111 zł albo lampa za 250 zł (gdzie błotnik z ASO 2,7k zł ,a lampa 6,7k zł).
Znajomi którzy mieli już takie przygody powiedzieli żebym skorzystał z usług firm które dopłacają do odszkodowań i tak też zrobiłem. Rozesłałem kosztorys do różnych firm i odzew był pozytywny większość firm pisało że przede wszystkim żebym koniecznie doprowadził do sytuacji w której wszystkie uszkodzone części będą w kosztorysie, co się w miarę udało. Pisali mi że dopłacą od około 1,5k do 10k więc w sumie rozbieżność duża, ale ok jedni chcą zarobić mniej a drudzy więcej. Oczywiście zdecydowałem się na firmę która dała najwięcej, miła pani powiedziała żebym już nic nie negocjował z ubezpieczycielem tylko wziął co dają a oni resztę dopłacą. W tym momencie okazało się że nie jest tak różowo jak miało być. Odszkodowanie z PZU wziąłem ale jak przesłałem wszystkie dokumenty dotyczące szkody do firmy która odzyskuje odszkodowania, ta nagle poinformowała mnie, że pojawił się problem i sprawy nie wezmą bo sprawa sądowa będzie z firmą sprawcy, a ta ma siedzibę za granicą i oni takich spraw nie prowadzą. Ogólnie byłem w szoku, że to jest w ogóle zgodne z prawem, ale potem przypomniałem sobie że mieszkam w Polsce...
W sumie na końcu udało mi się uzyskać dopłatę do tej szkody ale już nie 10k ale 2k co uważam że i tak było cudem bo na 20 firm do których wysłałem opis sprawy pozytywną odpowiedź dostałem tylko jedną.
W sumie nie wiem czy mogłem ugrać coś więcej, czy negocjacje z PZU by coś dały, ale uzmysłowiłem sobie że ubezpieczenie to tylko pozorne zabezpieczenie, klient raczej rzadko będzie zadowolony, przecież firmy ubezpieczeniowe są jednymi z najbogatszych na świecie, chyba nie byłyby gdyby płaciły uczciwe odszkodowania, a jak połączyć to z Polskimi realiami to mamy taki mix, że chyba lepiej omijać go z daleka.
Przy okazji zacząłem się zastanawiać czy nie rozwiązać swojej drugiej umowy ubezpieczenia na życie, bo mam taką na siebie i syna i płace już ponad 5 lat ponad 400 zł miesięcznie i w sumie prawie z tego nie skorzystałem, łączna kwota którą wpłaciłem jest już spora, a podejrzewam że jak trzeba by było wypłacić mi albo mojej rodzinie jakieś większe odszkodowanie to też były by schody.
Trochę wyszło długo i w sumie takie #gorzkiezale
@Dee--Jay: ja myślę, że chciałeś zarobić na odszkodowaniu, ale nie pykło ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Myślę, że powinieneś się cieszyć z tego faktu :-)
@Dee--Jay: Zaskoczyła Cię sytuacja że nie zarobiłeś na odszkodowaniu?
Odszkodowanie ma pokryć naprawę pojazdu i tyle. Oddałbyś do autoryzowanego warsztatu , nie byłoby problemów.