Wpis z mikrobloga

Czołem Miraski i Mirabelki
Jak wg waszym zdaniem zagłębić się najefektywniej w tematykę openshift (w warunkach domowych)

Po kolei:
- docker
- kubernetes
- openshift

Czy polecacie książki /kursy w tym temacie #devops #devopsiarz #linux
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Lesolinka: zainteresuj się od razu code ready containers, będziesz mógł postawić klaster na 1 hoście - wymaga chyba minimum 10g ramu. Jeśli chodzi o materiały to zdecydowanie dokumentacja redhata.

Ewentualnie idź do źródła i ogarnij K8s na tiptop, bo OpenShift to zasadniczo GUI i kilka dodatków jak route do serwisów które zwykle robi się chyba jakimś istio, coś w rodzaju packet managera za pomocą którego możesz sobie to istio dorzucić,
  • Odpowiedz
  • 1
@open-alpha: na Linux academy szkolenie z openshifta jest typowe pod egzamin, i niestety tak jak tam przygotowywałem się z egzaminu do ansibla i materiał znacznie wykraczał poza objectivy i pięknie wszystko omawiał, to tutaj zasadniczo jest kopiuj wklej yaml'i, bez jakiegoś fajnego wprowadzenia
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@open-alpha: na Linux academy szkolenie z openshifta jest typowe pod egzamin, i niestety tak jak tam przygotowywałem się z egzaminu do ansibla i materiał znacznie wykraczał poza objectivy i pięknie wszystko omawiał, to tutaj zasadniczo jest kopiuj wklej yaml'i, bez jakiegoś fajnego wprowadzenia

@shabangbinbash: dobrze wiedzieć
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0

@shabangbinbash: trudny egzamin z ansibla?! Będę podchodził w tym miesiacu
  • Odpowiedz
  • 1
@open-alpha: hmm, byłem dobrze przygotowany więc nie wydawał mi się trudny, ale że wszystkich które zdawałem był najprzyjemniejszy, bo każde z wtedy 15 zadań, to osobna historia, więc jak playbooki się odpalają i robią co mają robić, to będzie zaliczone, oczywiście zawsze 1 zadanie niespodzianka jest, więc tutaj jest niewiadomą, ja akurat miałem sporo czasu wolnego, więc rozkminiłem ich haczyk, ale jak ktoś ma ogarniętego mana i ansible-doc to raczej
  • Odpowiedz