Wpis z mikrobloga

@Peterov: nakupujesz tego i połowy nie użyjesz więcej niż dwa razy. Shoulder Rigi mają rację bytu tylko w bardzo konkretnym zastosowaniu a ja za każdym razem jak dostawałem takiego riga na zleceniu do pracy to po 15 minutach myślałem jak się go pozbyć xD

wynajmij sobie najpierw jakiegoś, ograj kilka robót i zobaczysz czy ci to leży
@kj5: U argumentujesz jakoś szerzej? Ja np za każdym razem jak dostaje statyw i mam na nim ustawiać kadr to jestem chory. Z SR mogę być w miejscu w którym ma być kadr w 2minuty. Ogólnie - tak jak napisałeś - sprzęt dobiera się pod zlecenie. A tak z ciekawości - z jakiej formy stabilizacji korzystasz najczęściej? Ja bardzo lubię handheld na dociazanym rigu, albo jw shoulder rig.
@_Marshall mnie sr za bardzo ogranicza - możesz nim wygodnie kręcic w sumie w jednej pozycji i tyle. Poza tym dodaje dużo niepotrzebnej wagi i powiększa rig co jest ogromnym minusem przy pracy w ciasnych miejscach. Handheld możesz szybko zmieniać kadry, jesteś bardziej wszechstronny.

Ja kocham SR na przykład na livestreamach, gdzie muszę się szybko poruszać ale często trzymać jeden kadr przez dłuższy czas.

U mnie 80% handheld, 10% gimbal i 10%