Aktywne Wpisy
blvckie +2767
To co widzicie na zdjęciu to kombajn - zwróćcie uwagę na ten element z przodu - to tzw. HEDER. Zapamiętajcie tę nazwę - za poruszanie się po drodze publicznej z zapiętym HEDEREM mandat wynosi do 5 tys. zł. Heder na drodze publicznej może być transportowany tylko na wózku za kombajnem.
Latem podczas żniw, kulturalnie robimy zdjęcie albo film i zgłaszamy gdzie trzeba. Niejednokrotnie już w poprzednich latach na wsi w okresie letnim
Latem podczas żniw, kulturalnie robimy zdjęcie albo film i zgłaszamy gdzie trzeba. Niejednokrotnie już w poprzednich latach na wsi w okresie letnim
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Sezon grzewczy startuje. Moje pytanko:
Jest kocioł gorno-dolny. W minionym sezonie paliłem od góry. Efekty znośne, mniej dymu, zużycie nieco mniejsze niż przy paleniu od dołu.
W tym sezonie chcę dokonać modyfikacji i zrobić kocioł górnego spalania. Piec ma pionowe wymienniki, górny prześwit to ok. 10 cm szpara. Planuję zamknąć dolny prześwit pod wymiennikiem cegłą szamotową aby nie uciekało tamtędy powietrze pierwotne, a żeby szło przez zasyp paliwa.
Kocioł ma turbinę, powietrze pierwotne podawane spod paliwa i wtórne otworami w bocznych ścianach.
Modyfikacja najprostsza, stawiam cegły i kocioł staje się górnikiem. Ograniczam nieco moc bo pierwszy wymiennik w komorze będzie mniej dogrzany, ale godzę się na to. Celem jest redukcja dymu przy zachowaniu potencjału grzewczego kociołka.
Czy ktoś z Mireczków-palaczy ma to doświadczenie za sobą? Ciekaw jestem Waszego zdania, opinii, spostrzeżeń.
#remontujzwykopem #smog #pieczzwykopem #dom #ogrzewanie #wegiel #piec #budujzwykopem