Wpis z mikrobloga

Mirki, potrzebuję porady bo jestem zielony w tym temacie. Otóż mam dom piętrowy, gdzie zostały wstawione okna, rozłożone ogrzewanie podłogowe (salon jadalnia, łazienka, korytarz oraz na piętrze w łazience) i wylana wylewka (dół i góra). Mam ograniczony budżet i chciałbym wykończyć tylko dół aby móc się tam wprowadzić. Co powinienem zrobić z górą aby ją zamknąć?
1. Rozumiem, że wypada zrobić podbitkę dachową
2. Czy należy też zrobić ocieplenie poddasza i wstawić grzejniki do pokoi?
#budowadomu #budownictwo #budowlanka #budujzwykopem #budowa #dom
  • 13
@Dexoc: doraźnie możesz zaizolować poddasze, żeby nie było tam totalnej lodówy i odciąć jakoś szczelnie wejście na górę, żeby ciepłe powietrze z dołu nie uciekało w górę i ogrzewać tylko dół.
@Dexoc: miałem tak przez kilka lat. Nieogrzane i niezaizolowane poddasze sprawiało, że w mocną zimę (-15) w pokoju max dociągałem do 19 stopni. Nieopłacalne, nieekologiczne, nieekonomiczne. Możesz kupić wełnę i rozłożyć na posadzkę na górze a potem ją wykorzystać do ocieplenia poddasza albo...od razu ocieplić jak masz czas.
@Dexoc: możesz też wyłożyć warstwę trocin jeżeli masz do nich dostęp za darmo. Kiedyś tak ocieplano. Elewacje masz ocieploną? Masz już rury na poddaszu (podłogówka, hydraulika)? Bo te mogą zamarznąć.
@Dexoc: nie musisz ogrzewać. Jeżeli masz ocieplony dom, wstawione tam okna i ocieplone poddasze (przynajmniej wełnę międzykrokwiowo) to już będzie o niego lepiej.
No chyba, że masz tam instalację wodną i CO to niestety, musisz trzymać tam temperaturę dodatnią...
@Dexoc: jezeli miales robione proby szczelnosci, to znaczy ze w rurach zalega woda. Czy uda Ci sie ja wypompowac/wydmuchac/zastapic jakims roztworem? Pozostawienie nieogrzewanego poddasza nie jest problemem samo w sobie, po prostu wydasz wiecej na opal (ktos mi kiedys opowaidal, ze spalil 5-6ton, a po dociepleniu tylko 3t) lub moze Ci rozsadzic rury. Wylewki miales robione na warstwie styropianu? Bo jezeli masz tam juz z 5cm styro to nie jest tak
@Dexoc: zastanów się zatem co z hydrauliką, zdaje sie ze to jedyna przeszkoda, zeby zostawic poddasze na zime tak jak jest. W ostatecznosci ocieplaj, jezeli wełną to na gotowo tzn. z foliami paroszczelnymi od srodka co by chronic welne od wilgoci (oddychanie, pranie, gotowanie, swiezo kladzione tynki), bez tego bedziez miał na poddaszu deszcz.. Zaleta taka ze nie bedziesz musial tam grzac, znajomy mieszkal tak 3 lata, na gorze zawsze bylo