Wpis z mikrobloga

Podobno w tym serwisie pełno programistów, więc to dobre miejsce, żeby zadać takie pytanie jakie ja chcę zadać, chociaż takie pytania pojawiają się pewnie często. Spróbuję.
No więc i ja chciałbym się przebranżowić na programowanie. Próbowałem w ostatnim czasie zorientować się temacie, parę tutoriali przeglądnąłem, zaznajomiłem się z paroma językami, dużo czytałem i oglądałem filmów w temacie.
Rozważam
1. Frontend web development - bo podoba mi się, że wyniki pracy mojej pracy od razu widać
2. Backend web development - dwie rzeczy: PHP i DJango mi się podobają, parę lat temu dużo też bawiłem się wordpressem
3. IOS development - wydaje się to być dość niszowe, Maca mam, a sama praca w XCode podoba mi się
Problem polega na tym, że nie wiem na co się zdecydować. A może są jakieś obszary/języki/środowiska w które lepiej się na tą chwilę nie pchać na juniora? Czy możecie coś polecić, podpowiedzieć?
#naukaprogramowania #programowanie #javascript #php #swift
  • 29
  • Odpowiedz
@qwertynq88 idź w PHP na froncie masz milion osób na jedno miejsce, a w php jest sporo roboty i wydaje mi się że mniejsza konkurencja z tym że język taki sobie no i te fajniejsze firmy raczej z php nie korzystają. No ale jeżeli zależy ci na samym wejściu w IT bez znaczenia jaka firma i chajs to php może być dobrym wyborem.
  • Odpowiedz
@qwertynq88: osobiście uważam, że mobilki są dość wymagające i dodatkowo wymagają, ze względu na specyfikę sporych skilli miękkich poza technicznymi. Jak chcesz, to o iOS możemy coś porozmawiać.
  • Odpowiedz
@qwertynq88: Na front bardzo ciężko wejść bez doświadczenia, dla juniorów pracy zbytnio nie ma, ale powyżej juniorskiego stanowiska pracy jest dużo.
  • Odpowiedz
@qwertynq88: Czy w czymkolwiek z wymienionych już dłubałeś? Ja mimo wszystko polecam front, bo ofert jest masa i kasa rośnie wykładniczo wraz z doświadczeniem, a nawet jako junior imo łatwo się wbić jak masz co pokazać i faktycznie ogarniasz React/Angular. Pytanie czy JS ci nie przeszkadza, skoro na backendzie lubisz PHP.
  • Odpowiedz
Co jeszcze muszę umieć obok php?

@qwertynq88: Najlepiej kabyś ogarniał jakiś Framwework (Symfony/Laravel), MySQL, PostgreSQL, Dockera, ElasticSearch, Redis i pewnie jakieś AWS/Azure. No i podstawy HTML/CSS/JS ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@qwertynq88 znaczy ja nie siedzę w php więc tak bardzo się nie orientuję no ale zgaduje że podstawy html, CSS i js, bazy danych np. MySQL no i w zależności od tego w jakim kierunku chcesz iść to jakiś cms czyli Wordpress czy coś tam z e-commerce co napisane jest na php, albo druga opcja to jakiś framework do tworzenia aplikacji internetowych laravel lub symfony. Czego byś nie wybrał to polecam stworzyć
  • Odpowiedz
@qwertynq88: ręce opadają. Żadnego php, klepanie stronek też odpuść. Z tego co tutaj rozważasz wybierz IOS. Bardzo szybko bardzo duże pieniądze. Skup się na tym i #!$%@?. Jeżeli nie brak Ci predyspozycji to sukces zwłaszcza finansowy jest w zasięgu ręki.
  • Odpowiedz
Miałem styczność z webdevelopmentem, parę lat temu stawiałem/ modyfikowałem trochę stron na wordpressie. A JS to czy lubię czy nie i tak chyba będę musiał trochę umieć, prawda?

@qwertynq88: Nawet nie "trochę". Ważne, żebyś wiedział wszystko ze swojego stacka, od webpacków, przez stylowania i języki stosowane, do Reacta i jego ficzerów.

Czy MySQL też się przydaje?

Jeżeli wybierzesz BE, to jak najbardziej.
  • Odpowiedz