Wpis z mikrobloga

Podobno w tym serwisie pełno programistów, więc to dobre miejsce, żeby zadać takie pytanie jakie ja chcę zadać, chociaż takie pytania pojawiają się pewnie często. Spróbuję.
No więc i ja chciałbym się przebranżowić na programowanie. Próbowałem w ostatnim czasie zorientować się temacie, parę tutoriali przeglądnąłem, zaznajomiłem się z paroma językami, dużo czytałem i oglądałem filmów w temacie.
Rozważam
1. Frontend web development - bo podoba mi się, że wyniki pracy mojej pracy od razu widać
2. Backend web development - dwie rzeczy: PHP i DJango mi się podobają, parę lat temu dużo też bawiłem się wordpressem
3. IOS development - wydaje się to być dość niszowe, Maca mam, a sama praca w XCode podoba mi się
Problem polega na tym, że nie wiem na co się zdecydować. A może są jakieś obszary/języki/środowiska w które lepiej się na tą chwilę nie pchać na juniora? Czy możecie coś polecić, podpowiedzieć?
#naukaprogramowania #programowanie #javascript #php #swift
  • 29
@schriker: w sasie po letniej akademii dawali 4,6k netto na 3 miesiace potem kolega dostal 14k netto b2b.
Razem 3 miesiace doswiadczenia mial komercyjnego.

Ja po 2.5 roku mialem 75zl/h w BI.

20k to jest 120zl/h. Sufit w IT to jest 200. Seniorzy w dobrych technologiach maja 160.

Seniorzy w iOS szybciej maja 160 i czesciej 200 bo robia projekty dla USA.

Nie wiem czego nie rozumiesz typie. Stawka 120zl/h +
straciłem kilkanaście miesięcy na naukę

straciłem

na naukę

@schriker: i to jest właśnie wasz problem, wannabe juniorzy. Gdyby was to rzeczywiście interesowało, to prędzej czy później byście znaleźli pracę. Ale że was to tak naprawdę #!$%@? i liczycie na duży hajs niskim kosztem, to efekty są jakie są.
@qwertynq88: chcesz konkretnej rady to naucz sie czegokolwiek co jak najszybciej Cie doprowadzi do praktyk / stazu w dobrej firmie. Chocby accenture, asseco. Nie musi byc gogole.
Czyli pewnie java / c#. Po 3 msc stazu szukaj roboty na juniora (zacznij po 2), jako junior idz do roboty gdzie sa male czeste projekty. Najlepiej w duzej firmie ktora ma wewnetrznych klientow (inne dzialy). Na tych etapach jeszcze nie patrz na wynagrodzenie.