Wpis z mikrobloga

Siema Mirki, czekam na odbiór mieszkania, które będzie za 3-6 miesięcy i chciałbym od razu po zawiązaniu się wspólnoty zamontować w nim klimę.
Poleci ktoś firmę w #poznan, która się tym zajmuje i nie zgarnie miliona cebulionów?

Szukam firmy, która pomoże w zakresie doradztwa (zastanawiam się jeszcze gdzie ją najlepiej ustawić oraz czy jednego splita czy dwa), pomoże w napisaniu wniosku do wspólnoty (chciałbym na dachu bloku zrobić jednostkę zewnętrzną) i już po wniosku sam montaż się rozumie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#poznan #klimatyzacja
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jeffo: Plan jest dołączenia do wspólnoty. To zwiększa szanse na zgodę. A jak się nie zgodzą na dachu to wtedy zostaje balkon, ale to też trzeba zgodę teoretycznie.
  • Odpowiedz
Tu nie chodzi o samą wspólnotę tylko gwarancję wykonania elewacji ze strony dewelopera. Ingerencja w elewacje = utrata gwarancji. Jak ktoś uprzejmy cię zgłosi to mogą się czepiać....
  • Odpowiedz
@DomowyPaker łooo Panie, ze wspólnotą to Ty coś za rok załatwisz. Jeśli odbierzesz mieszkanie i będzie już pozwolenie na użytkowanie to na pałę montuj w mało widocznym miejscu na balkonie / tarasie. O dachu to w ogole zapomnij xD
  • Odpowiedz
@DomowyPaker nie uda się na 90% w nowej inwestycji na dach, wybij sobie z głowy ( ͡° ʖ̯ ͡°). Tylko balkon taras. I za bardzo się nie chwali bo d--a somsiadowi penknie ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@DomowyPaker raz montowałem na dachu, ale to była 10 letnia inwestycja i właścicielem mieszkania był deweloper co budował ten budynek więc przeciągnęli przewody kominem na dach. W nowych trzeba się kitrać, szczególnie jak nie ma uchwał wspólnoty, a te w rok załatwić to bardzo optymistyczne założenie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@DomowyPaker: mieszkasz na ostatnim piętrze? Może wtedy uda się załatwić na dachu, jeśli nie to lipa, dobrze żeby był też płaski wtedy. Sam jak słyszę jakie wspólnota robi problemy klientom to nawet nie myślę żeby siedzieć za długo w bloku.
  • Odpowiedz
@Idzi3: ostatnie piętro dlatego chcę na dach
to wrzucić. Będę się starać właśnie do wspólnoty wskoczyć, żeby zwiększyć szanse na pozytywny wniosek.
Wiesz w sumie jak wygląda proces dołączenia do wspólnoty?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@DomowyPaker: nie wiem jak u Ciebie został wykonany budynek ale na dach idziemy kominami, czasami przy budowie zostawiają puste i wtedy można je wykorzystać. Budynek nie traci swojej szczelności dachu. Co do wspólnoty to moim zdaniem lepiej by się było podłączyć pod jakąś większą współdzielenie która zarządza jakąś grupą niż sami jako mieszkańcy się bawić ( choć znam takie przypadki)
  • Odpowiedz