Wpis z mikrobloga

Mirki jak wykonać drenaż w mega glinie na głebokości nawet połowy szpadla najpierw biała potem zółta ze żwirem.. :-(

zwykła drena z osłoną to raczej lipa..

tj. dać na spód jakiś izolator jak papa.. ? folia?

po bokach włókninę i na górę?

dodać kamyczki i żwir?

żeby się nie zapchało?

studzienki do płukania?

#budujzwykopem #polska #remontujzwykopem #budowadomu #architektura #dom #remont
#budownictwo
nutka-instrumentalnews - Mirki jak wykonać drenaż w mega glinie na głebokości nawet p...

źródło: comment_1601365121hcJLRsm45o36CWNDWohe6g.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@nutka-instrumentalnews: robiłem coś podobnego u siebie, też glina. Wkopalem 4 kręgi fi 100 (2 na sobie, czyli 2 rzędy) do tego rura drenarska w włóknienie j takie warstwy miałem: piątek, żwir rzeczny, rura, żwir i piasek dodatkowo w kregach nawiercilem dziury wiertłem 10 (duuuuuzo) I poki co wszystko się sprawdza
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@inyourface: raczej bym powiedział, że musi. Może się nigdy nie zapcha, ale kto to wie. Przydałoby się kamienie obsypać żwirem
  • Odpowiedz
@nutka-instrumentalnews ważne żeby drenaż był w gruncie przepuszczalnym najlepiej możliwie blisko ław fundamentowych bo jest obsypywany piaskiem zasypowym. Rury drenarskie układałem u siebie z takim gruntem jak ty. Najpierw geowłóknina później żwir rura w geowłóknie obsypana później żwirem. W przekroju to rura była w osłonie z geowłókniny w żwirze. Całość wody odprowadzam do zbiornika betonowego -szambo 8m3
  • Odpowiedz
@nutka-instrumentalnews: jeżeli to ten dren co na zdjęciu i ma za zadanie odprowadzac wodę przy fundamentach to do d--y ten dren bo jest za daleko!!!

Drenaż robi sie przy ławie fundamentowej w połowie wysokości ławy a nie ponad metr od niej... ten drenaż będzie tylko wchłaniał wodę 1m od budynku
  • Odpowiedz