Wpis z mikrobloga

Do tych wszystkich którzy wierzą w bogactwo menela:
Sam wspominał, że rozlicza się z podatków, bo było parę donosów na niego i nie da się nie rozliczać. Dla tych co nie będą w stanie wyciągnąć wniosków, to przedstawiam 2 możliwe scenariusze:

- Jarek ma przychod miesięczny mniejszy niż 1300 PLN (50% kwoty minimalnego wynagrodzenia) dlatego nie ma zarejestrowanej działalności
- Jarek ukrywa realne dochody, dzięki czemu jest w stanie dalej funkcjonować bez zakładania działalności

Czekajcie na sobotę, wrzucę:
- Listę lajtów od początku stycznia + kwota końcowa na pasku
- Szacowany zarobek na reklamach od stycznia
- Miesięczne podsumowanie (donejty + reklamy)
- Zawiadomienie o braku rejestracji działalności mimo spełnieniu przesłanek określonych w ustawie
- Zawiadomienie do ZUS i Urzędu Pracy w sprawie niewykonywania obowiązków z zakresu ubezpieczeń społecznych

Także miłego ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Art. 5. Pr. przedsiębiorców

Wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej

1.

Nie stanowi działalności gospodarczej działalność wykonywana przez osobę fizyczną, której przychód należny z tej działalności nie przekracza w żadnym miesiącu 50% kwoty minimalnego wynagrodzenia, o którym mowa w ustawie z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (Dz. U. z 2018 r. poz. 2177), i która w okresie ostatnich 60 miesięcy nie wykonywała działalności gospodarczej.

2.

Osoba wykonująca działalność, o której mowa w ust. 1, może złożyć wniosek o wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej. Działalność ta staje się działalnością gospodarczą z dniem określonym we wniosku.

3.

Jeżeli przychód należny z działalności, o której mowa w ust. 1, przekroczył w danym miesiącu wysokość określoną w ust. 1, działalność ta staje się działalnością gospodarczą, począwszy od dnia, w którym nastąpiło przekroczenie wysokości, o którym mowa w ust. 1.

4.

W przypadku, o którym mowa w ust. 3, osoba wykonująca działalność gospodarczą składa wniosek o wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej w terminie 7 dni od dnia, w którym nastąpiło przekroczenie wysokości, o którym mowa w ust. 1.

5.

Przepisu ust. 1 nie stosuje się do działalności wykonywanej w ramach umowy spółki cywilnej.

6.

Przez przychód należny, o którym mowa w ust. 1, rozumie się kwoty należne, choćby nie zostały faktycznie otrzymane, po wyłączeniu wartości zwróconych towarów, udzielonych bonifikat i skont.

#kononowicz jeb*ć #mexicano
  • 30
@Head_Shoulders: Obawiam się, że cała para pójdzie w gwizdek - tak niskie dochody łatwo ukryć, szczególnie, że gość tak naprawdę nic nie ma poza drobną elektroniką i mieszkania, które wziął za dom. A co za tym idzie, ciężko będzie wykazać, że dochody przekraczają limity, więc powinien spełniać obowiązki, których nie spełnia.

Szczególnie, że wszystko opiera się na kolorowych paskach postępu w transmisjach na żywo oraz szacunkach z reklam z yt, które
@xxxmen: Jest to oczywiście możliwe co piszesz, ale w praktyce? Moim zdaniem zbyt trywialna sprawa, oparta na mało wiarygodnych informacjach (brak rozliczania, dochody z lajtów), żeby naczelnik US wydał prośbę o udostępnienie danych finansowych
@akcer: No, ale to nie wyklucza tego, że w momencie w którym osiągasz przychód z działalności która jest opodatkowana (bo jeżeli np. z prostytucji, to nie jest działalność opodatkowana, więc nie musisz tego rozliczać) to w przypadku w którym przekraczasz minimalny próg (czyli 1300) to masz obowiązek taką działalność zarejestrować, a co za tym idzie zgłosić się do ZUS itd itp. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@bodziodestruktor: Oj żebyś się nie zdziwił ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Na studiach pracowałem dorywczo i tak się złożyło, że po złożeniu deklaracji okazało się, że ZUS ma mi oddać 2,71 pln, też całkowicie przypadkowo zamknąłem konto na które miałem dostać zwrot i wyprowadziłem się z miejsca które podałem jako adres korespodencyjny.

Przez pół roku dostawałem listy polecone priorytetowe, telefony itd, żeby mi oddali 2,71 ( ͡°
@bodziodestruktor: No, ale z samych donejtów teoretycznie ma więcej niż 1300 pln miesięcznie, co już jest podstawą do tego, żeby zarejestrował działalność.

Nawet pomijając kwestie dochodu, prowadzi stałą działalność nakierowaną na zarobek na własny rachunek, co spełnia wszystkie przesłanki które są podstawą do wymogu rejestracji działalności gospodarczej
@Head_Shoulders: firmactwo cholernie trudno udowodnić , ale jest na pewno coś na rzeczy bo na tą ilośc donosów co poszło ne mexyka ( a znając zycie poszło sporo ) to dawno by mu się do doopy dobrali , a tu cisza. Sam mówił ze sie rozlicza w jakiś sposób , wiec albo na sowojej spółce siedzi albo na słupa. Ale wykluczam opcje ze mex nie ma zadnej działalności i bierze kase