Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Dobry na wieczór, macie jakieś zdanie apropo's ośrodków? Prywatny, publiczny? Zamknięty? Myślałem o zamkniętym z detoksem ale jednak taki wydatek boli, a ponoć wszyscy są takimi samymi alkoholikami i trzeba dostać też w dupe, a nie basenik czy jazuzzi

#alkoholizm
  • 7
@bakoos: Byłem w prywatnym, bez NFZ-u. Nie był to hotel all inclusive, ale też żadne więzienie, raczej trochę jak w domu, chociaż regulamin był dość sztywny, zero samowolki i bynajmniej nie były to wczasy. Największym plusem takiego miejsca jest to, że rzadko trafiają tam ludzie z przymusu, większość jest dobrowolnie, a w terapii grupowej zmotywowana grupa to podstawa. W państwowych ośrodkach sporo jednak jest ludzi, którzy są tam, bo im sąd
  • 0
@gikeryooo: domyślam się. Ale jestem na etapie, że chce, że ta podstępna #!$%@? zbyt długo rzuca mnie na łopatki. Przestałem się łudzić, że sam sobie poradzę, a jakąś drogę wypadałoby podjąć.
@bakoos Często spotykam alkoholików którzy chcy chcieć. I na tym poprzestają niestety. Tu jest potrzebne zdecydowane działanie. Nie będę ci mówiła co masz zrobić. Mogę Ci powiedzieć co ja zrobiłem i co w moim przypadku przyniosło pozytywne efekty.
No ale ja to ja. Z mojej prawie 20-osobowej grupy chyba jako jedyny nie złamałem abstynencji. Niektórzy popłynęli na grubo zaraz po wyjściu, inni udają, że mają picie pod kontrolą, a kilku się potknęło, ale wrócili na terapię i chyba nie piją.

@Hellvis: to tylko pokazuje że te całe aa czy terapie nic nie dają, a tak naprawdę sam musisz chcieć wujść z tego nałogu. Natomiast na terapii można nabyć trochę
  • 1
@EricCartman69: Masz rację i jej nie masz jednocześnie. Daje bardzo dużo, tylko trzeba być gotowym na zmiany i chcieć. Terapia to nie tylko wiedza, to przede wszystkim praca nad emocjami i poznawanie siebie na nowo. Jeśli ktoś jest na to gotów to na terapii dostanie narzędzia. A jak ktoś nie chce pomocy to nie ma na świecie siły, która by mu pomogła.