Wpis z mikrobloga

Może krótkie pytanie, bo grałem w #ck2 a dziś kupiłem #ck3
Jakoś można wezwać wojska wasala do wojny ?? [chodzi mi na razie o Piastów, czyli w ramach plemion, jakby to miało znaczenie]. Bo nie mogę znaleźć

A tak przy okazji w rama men-of-war mam "konni" - to jakby po polsku ... jakieś tłumaczenie częściowe ??
  • 8
Wojska wasali doliczają ci się do twoich wojsk które wzywasz.

@Drakii:
Nie rozumiałem. Powiększają jakoś Levies (pospolitego ruszenia?) które mam?
I czemu nie ma nigdzie napsiane skąd taka konkretna ilość Levies jest. Jak rozumiem to suma z poszczególnych moich holdingów + suma z holidngów moich wasali ??

Bo jak rozumiem całe moje wojsko składa się z Levies (pospolitego ruszczenia) oraz zawodowców czyli Men-at-Arms.

Jakoś uprościli - w ck2 były skrzydła, 3
@FreeSheep: Witam serdecznie.
Jednostka nazwy Konni - jest to jednostka kawaleryjska dostępna u państw z kulturą między innymi polską.
Charakteryzuje się zwiększoną efektywnością w ataku i pościgu względem regularnego oddziału kawaleryjskiego dostępnego z men at arms.

Niestety nie jestem w stanie za wiele więcej powiedzieć na temat tych jednostek czy w ogóle na temat walki w CK3, gdyż tej gry nie mam.

To, że jej nazwa jest bardzo zbliżona do polskiego
Pobierz maniek50005 - @FreeSheep: Witam serdecznie.
Jednostka nazwy Konni - jest to jednostk...
źródło: comment_1599998781AC5v8gXqfb2ZLnduxw2SjZ.jpg
Nazwanie jakiejś baroni w #ck3 Łodzią to też nie najlepszy pomysł

@FreeSheep:
Łódź to tam #!$%@? bo chociaż przynajmniej istniała w średniowieczu jako wiocha, są gorsze rzeczy - z tego co widziałem na screenach to jedną z prowincji na stepach nazwali Astana mimo że ta nazwa (oznaczająca w języku kazachskim "stolicę") jest używana dopiero od 1998 kiedy przeniesiono stolicę Kazachstanu z Ałmaty do nowo rozbudowanego miasta, a miejscowość nawet jako osada