Aktywne Wpisy

Van-der-Ledre +36
#!$%@?. Ukryłem się we wgłębieniu na pagórku, zasypałem trochę śniegiem i czekałem. Aż się doczekałem. Było kilka ich. Ten jeden podszedł najbliżej. Nie wiem czy mnie widział. Dzieliło nas kilka metrów. Chwilę postał i uciekł. Ja także po chwili uciekłem. Chyba sobie poszła ta wataha. Myślałem ogółem, że więcej ich jest.
#przegryw
#przegryw

feenszi +4

Czy jest możliwość wykorzystania innego paliwa niż odzwierzęce ?
#chemia
Chodzi Ci o paliwo którym nasycane jest drewienko? Stosuje się parafiny pochodzące z ropy, które powstają np. jako produkt uboczny procesu odparafinowania benzyny i innych paliw ciekłych. Rzadziej stosuje się syntetyczne woski (proces Fischera - Tropscha) lub po prostu stearynę (najczęściej z olejów roślinynnych). Stosowanie surowców odzwierzęcych ma raczej charakter marginalny.
chodzi o łepek zapałki. Z tego co się zorientowałem to drewienko jest, tak jak frytki, smażone w parafinie. Jest to stosowane dlatego, żeby drewienko się ładnie spalało i nie tliło się na końcu, tylko gasło, bo jak się żarzyło to powodowało to ryzyko wybuchu pożaru.
@CichooByc: Tutaj rzeczywiście, najczęściej stosuje się żelatynę odzwierzęcą. Nieco mnie zmyliłeś użyciem słowa "paliwo", łebek zapałki jest bardziej zapalnikiem. Zamiast żelatyny, stosuje się czasem kazeinę.
@CichooByc: 1. Cena i dostępność ( ͡° ͜ʖ ͡°)
2. Wspomaga dyspersję pozostałych składników, innymi słowy zapewnia równomierne ich rozmieszanie co korzystnie wpływa na spalanie główki.
3. Jest regulatorem lepkości kompozycji główki.
Zastąpić się pewnie i da, ale po co? Nie ma sensu szukać wyrafinowanych materiałów skoro tani i