Wpis z mikrobloga

Kupiłem mieszkanie, blok z 1984 roku, ogólnie mi sie podobało dopóki nie posiedziałem tam 2 dni, BARDZO słychać telewizor od sąsiadów z góry i jest to mega #!$%@?ące. Teraz mam rozsterke czy jak wyremontuje to mieszkanie i wycisze sufit/rury, to coś to pomoże, bo jak nie to wole je sprzedać i szukac czegoś w nowym budownictwie, z nadzieją że nie będzie tak słychać wszystkiego. Co byście zrobili na moim miejscu?

#mieszkanie #pytanie #kiciochpyta #pytaniedoeksperta #niebieskiepaski #rozowepaski #nieruchomosci

Co byś zrobił

• Sprzedaj kup w nowym 59.4% (41)
  • Wyremontuj i może będzie cisza 40.6% (28)

Oddanych głosów: 69

• 20
  • Odpowiedz
@FreakyYak: z dzwiekami to roznie bywa, w jednym bloku nic nie slychac w drugim tak. Dlatego wg mnie to jest ta przewaga na rynku pierwotnym, że przed kupnem mieszkania, możesz wejść do bloku i sprawdzić. W przypadku wtornego mieszkania, musialbys zapytac sie sasiadow, ale raczej nikt nie ma ochoty, zeby jakis typ chodzil po ich mieszkaniu i sprawdzal dźwięki xD
  • Odpowiedz
@FreakyYak: Z opinii jakie słyszałem, w nowym budownictwie ciszej nie będzie.
Pewnie sąsiedzi przy kładzeniu paneli zaoszczędzili na podkładzie i dali jakiś cieniutki. Ja jak kładłem dałem najgrubszy jaki wtedy znalazłem (7mm).
  • Odpowiedz
@bst: w miare wysoko tam jest takze bez problemu

@Dibhala: mieszkam w bloku od 15 lat i nie mialem nigdy takiego problemu

Tylko to jest dźwiek telewizora, i to jeszcze #!$%@?ące bo takie echo, cięzko nawet zasnąć przy tym, a #!$%@? wie skad to idzie czy po prostu przez sciane czy po rurach
  • Odpowiedz
@FreakyYak: no to zupełnie inaczej się przedstawia sprawa. A i tak masz farta, bo ja po roku w bloku #!$%@?łem bo wytrzymać nie potrafiłem. Ja dla odmiany większość życia spędziłem mieszkając w domu wolnostojącym ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

rozejrzyj się czy rury ciepłownicze nie idą w prowadnicach w wylewkach między piętrami
Uszczelnij je, zatkaj, pozawiązuj szmatami, wygłusz tymczasowo żeby zobaczyć czy to jest wina tego wszystkiego.
  • Odpowiedz
@Panitsch: @FreakyYak: Po pierwsze - dlaczego kupiłeś mieszkanie bez sprawdzenia jak sprawuje się akustycznie?
Przed kupnem mieszkania które jest w końcu inwestycją na całe życie powinno się pomieszkać w nim tydzień i sprawdzić jakie dźwięki dochodzą w dzień, w nocy, w weekend itp.
  • Odpowiedz
@FreakyYak: Dźwięki dzielą się na dwie kategorie: powietrzne (tv, muzyka, rozmowy sąsiadów itp) i uderzeniowe (jak kroki, skakanie po podłodze, rzucanie przedmiotami). Na powietrzne coś może poradzić uszczelnienie w okolicach rur, dużo tkanin w domu, dywany, zasłony itp. Uderzeniowe to trudniejsza sprawa, bo remont raczej musiałby wykonany na podłodze sąsiada, nie twoim suficie. Zdaje się też, że jest coś takiego jak mostki akustyczne, czyli błąd techniczny przy wykonaniu podwieszanego suftu
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Pangia: masz jakieś potwierdzenie tego że w nowym są cienkie ściany, i jak do tego mają się normy i wymagania co do izolacji akustycznej budynków?
Standardem jest silikat akustyczny 24cm
  • Odpowiedz