Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
kabel bez prądu

@efek: zawolaj elektryka, po co masz się zabić ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Felonious_Gru: w oryginale napisałem zero, ale w sumie nie wiem jak się nazywają te kable a radzić sobie trzeba ;) N to niebieski, prawda? ;)
  • Odpowiedz
@efek: nigdzie nie wstawiaj gniazdek bez bolca, tego typu gniazda są nielegalne w instalacji domowej. Powinieneś zastosować normalne gniazda z bolcem i zrobić tzw. zerowanie, czyli przewód PEN przyłączyć do bolca i Nki.
  • Odpowiedz
@efek: ja mieszkam w bloku z lat 50tych, zaraz po wojnie i już cuda jak kabel antenowy (2 żyły) przybity gwoździem i dopchnięty gazetą w ścianie widziałem :) jakoś to działało, ale jak się za to zacząłem brać to mi włosy na głowie stawały że inni mieszkańcy nic z tym nie robia i jakoś to dalej działa
  • Odpowiedz
@efek: a twoje pytanie to musiałbyś przerabiać całą instalacje i robić oddzielne uziemienie jeśli takiej nie masz w mieszkaniu , mozna do kaloryfera próbować ale to też trzeba sprawdzać miernikami czy są uziemione i dalej ciagnąc PNE po całym domu
  • Odpowiedz
@Mete: Nie jestem fachowcem, ale nie polecam do kaloryfera. Teraz kaloryfer może być uziemiony ale niech ktoś wymieni jakiś odcinek metalowych rur na PCV i już nie będzie uziemiony. W taki sposób można kogoś zabić.
  • Odpowiedz
@drzewokaktusowe: W przypadku instalacji 2 żyłowej powinno się robić zerowanie. Ale w przypadku komputerów czasami lepiej jest dać gniazdko bez bolca.

Już mówię dlaczego. Mamy komputer podłączony do gniazdka z zerowaniem. Mamy drukarkę podpiętą do innego gniazdka z zerowaniem, które wisi na innych kablach w ścianie. Drukarka spięta z komputerem kablem USB, które są ekranowane - tak tworzymy piękną pętle masy która może spalić gniazda USB. Często się z tym
  • Odpowiedz