Wpis z mikrobloga

@dktr: @TheMan: jestem laikiem dlatego pytam: to się instaluje podobnie jak wzmacniacz, w sensie podłącza do gniazdka i robi się coś tam w przeglądarce? W zasadzie to czym się różni to od zwykłego wzmacniacza?
2. Czy ogólnie ta firma tp-link jest w ogóle godna polecenia czy są jakieś inne dobre marki?
3. Skoro to coś nadaje wi-fi to coś trzeba będzie zrobić z moim routerem?
@yourgrandma: To się różni od wzmacniaczy tym że jako medium dosyłowe używa kabli od prądu a nie wifi które już masz. ten mniejszy wpinasz przy routerze do gniazdka od prądu i łączysz skrętką z routerem. Ten większy wpinasz tam gdzie chcesz dobre wifi i przy okazji 2 gniazdka ethernet.
@yourgrandma: Wpinasz PLC do gniazdka i spinasz go ethernetem z modemem. Wpinasz drugie PLC w inne gniazdko i spinasz go ethernetem z komputerem. Sieć się konfiguruje praktycznie sama, ewentualnie przytrzymujesz guzik pair by dodatkowo szyfrować połączenie. Komputer i router cały czas widzą się jakby były normalnie połączone kablem, nie widzą "pośredników". Sieć WiFi możesz skonfigurować na taką samą jak z routera albo stworzyć nową oddzielną.
@TheMan: Ewentualnie jak się coś kaszani to przydaje się mieć zainstalowany PowerLine utility i se można obadać jak się spięło PLC bo czasem gniazdko obok mimo tej samej fazy zapina się znacznie lepiej i idzie 80M a nie 30M
@TheMan: Dokładnie tak, mam kilka uszkodzonych PLC tplinka 4010 w których padła tylko przetwornica 230>3.3V, zasiliłem to z zasilacza i miejscu transformatorka który spinał PLC z siecią wlutowałem 3m przewodu jako antena i takie coś też działało wystarczyło że w domu był wpięty w gniazdko gdziekolwiek inny to ten z anteną ładnie się synchronizował. To działa w okolicach 10MHz ( ͡° ͜ʖ ͡°)