ile i jak trzeba przekroczyc predkosc samochodem zeby stracic prawko na 3 i 6 miesiecy? ofc w przypadku zlapania skazanoa #prawojazdy #prawo #samochody #pytanie
@Tatankajotanka: 50+ w terenie zabudowanym, a na 6 miesięcy nawet nie trzeba przekraczać, byle Cię policja złapała, że jeździsz pomimo zatrzymania uprawnień
@Tatankajotanka: w przypadku przekroczenia o 50+ km/h w terenie zabudowanym, do utraty prawa jazdy nie jest wymagane skazanie. Wydawana jest decyzja w trybie administracyjnym.
I jak w ciągu tych 3 ktoś Cię przyłapie na jeździe autem to przedłużają do 6
@wam116: plus sprawa karna z art. 180a k.k. gdzie w przypadku skazania orzekany jest obligatoryjnie zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na okres co najmniej 1 roku.
Tego nie jestem pewien, bo nie masz cofniętych uprawnień wtedy.
@wam116: mam na myśli sytuację kiedy wydana została decyzja o cofnięciu na okres 3 miesięcy i w tym okresie ktoś zostaje złapany na jeździe (nawet zgodnie z przepisami).
Ale to zatrzymanie PJ za 50+ to nie jest cofnięcie uprawnień.
@wam116: Samo zatrzymanie PJ przez policjanta nie, ale w takim wypadku, w terminie 7 dni Policja przekazuje PJ staroście, który wydaje decyzję o cofnięciu uprawnień (na podstawie art. 102 ust. 1 pkt 4 ustawy z 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami). Jeśli ktoś kieruje pojazdem pomimo wydania wobec niego takiej decyzji odpowiada za przestępstwo z art. 180a k.k.
@IgorK Ale to zatrzymanie to nie jest cofnięcie uprawnień, to są dwa osobne pojęcia. Chyba, że w ciągu ostatnich kilku miesięcy się coś zmieniło to chętnie się dowiem, bo nie śledziłem.
@IgorK Cofnięcie uprawnień następuje dopiero po zatrzymaniu (nawet podczas przepisowej jazdy) po przedłużeniu zatrzymania na 6 miesięcy (czyli druga kontrola po zatrzymaniu za 50+ w ciągu 6 miesięcy)
Moja babcia skonczyła dzisiaj sto lat (。◕‿‿◕。) z tej okazji upiekliśmy jej pyszny tort i szykujemy imprezę gdzie będzie aż 18 prawnucząt. To byłoby by bardzo miłe gdybyś złozył jej dziś życzenia (。◕‿‿◕。)
@Tatankajotanka: w przypadku przekroczenia o 50+ km/h w terenie zabudowanym, do utraty prawa jazdy nie jest wymagane skazanie. Wydawana jest decyzja w trybie administracyjnym.
@wam116: plus sprawa karna z art. 180a k.k. gdzie w przypadku skazania orzekany jest obligatoryjnie zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na okres co najmniej 1 roku.
@wam116: mam na myśli sytuację kiedy wydana została decyzja o cofnięciu na okres 3 miesięcy i w tym okresie ktoś zostaje złapany na jeździe (nawet zgodnie z przepisami).
@wam116: Samo zatrzymanie PJ przez policjanta nie, ale w takim wypadku, w terminie 7 dni Policja przekazuje PJ staroście, który wydaje decyzję o cofnięciu uprawnień (na podstawie art. 102 ust. 1 pkt 4 ustawy z 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami). Jeśli ktoś kieruje pojazdem pomimo wydania wobec niego takiej decyzji odpowiada za przestępstwo z art. 180a k.k.
Komentarz usunięty przez autora
@wam116: fakt, mowa jest o zatrzymaniu. Point taken :-)