Wpis z mikrobloga

Gardzę tymi „kibicami” co nie znają zapachu trybun, wyjazdów. Dla takiego klubu jak United, Real itp polski kibic praktycznie nie istnieje. No bo jak? Na trybunach go nie ma, koszulki nie kupi bo za droga i nawet mecz jak ogląda to na pirackim strimie. I strzela w internecie jak to można kibicować polskim drużynom itp. A no można i polecam wspierać swój lokalny klub. Chodźcie na mecze. Nie ma nic lepszego niż atmosfera trybun. #pilkanozna #ekstraklasa
  • 22
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@ill_principe: myślę, że problem polega na tym, że Polska piłka, a Europejska to dwie różne dyscypliny sportu. Jak ktoś chce sobie pooglądać amatorów jak sobie kopią, to zawsze może sobie pójść na jakiś pobliski orlik, ale jak ktoś chce pooglądać profesjonalną piłkę, to już zostają jedynie kluby zagraniczne.
@ill_principe: Rozumiem utożsamianie się z zachodnimi klubami, nie każdy ma dużą markę u siebie a ludzie chcą sukcesów. Najczęściej wychodzi to od pierwszych idoli z dzieciństwa dlatego niektóre kluby mimo że obecnie są w dołku mają w Polsce rzesze fanów. Nawet najzagorzalsi fanatycy polskiej piłki mają jakieś sympatie na zachodzie. U mnie jest to Bayern, bo grał tam kiedyś Kahn.

Nie rozumiem natomiast spinania się o zagraniczne kluby w internecie. Tak
@Trixie: My jako kraj jesteśmy za zachodem w tyle, we wszystkich dziedzinach życia. Jeśli chodzi o Polska ligę ta szydera jest przesadzona. Jakos nikt się nie śmiał jak w półfinale lm goretzka nie trafił w piłkę. A w Polsce? Dyskutujecie o tym tygodniami. Tylko pieniądze różnią nas od zachodu. Zobacz ile pełne stadiony w Anglii. Kibic tam przynosi kasę do klubu.
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Jeśli chodzi o Polska ligę ta szydera jest przesadzona.

@ill_principe: A przepraszam bardzo, kto przegrywa z polamatorami, będąc profesjonalną drużyną piłkarską z profesjonalnymi zarobkami? Żeby to był chociaż jeden raz, ale legia robi to nonstop, jak gra poza ekstraklapą. Coś takiego nie da się usprawiedliwić.
@ill_principe: może i na trybunach jest fajnie, dobra atmosfera etc. ale gra na boisku to jest jakiś śmiech na sali. Raz poszedłem do baru na mecz "na górze" czyli jakaś legia z inną wisłą grały i poziom gry był tak żałosny, że małolaty na orlikach to lepiej robią. Dodajmy do tego kibiców ekstraklasy gdzie za inny szalik możesz zostać pobity. Ogólnie bycie kibicem jakiejś polskiej drużyny piłkarskiej to albo masochizm albo
@Trixie: Nic nas nie usprawiedliwia tak. Zdaje sobie z tego doskonale sprawę. W moim wpisie bardziej miałem na myśli podejście do polskich klubów. Zakładanie z góry że wszystkie odpadną. A czemu odpadają to już bardziej zlożony temat. Mi chodzi o kibiców.
Może i źle się zabrałem za ten post ale za dużo ludzi wzięło udział w dyskusji żeby usuwać. Mój przekaz dla Was jest taki by wspierać swoje lokalne drużyny. Nie chodzi mi o to abyście zaraz na Legie szli czy coś. Chodźcie na mecze, wspierajcie chłopaków na treningach, żyjcie z klubem a kto wie może kiedyś Wasza drużyna opuerdoli Legie na Łazienkowskiej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@ill_principe: jestem kibicem #legia, chodzę na mecze sporadycznie, choć chciałbym częściej. Ten złożony temat - to właśnie kibice i ich wkład w rozwój piłki, te lemingi które podniecają się zachodnimi klubami, chyba dobrze wiedzą że tam stadiony są wypełnione po brzegi i nie ważne z kim grają czy to będzie top3 ligi czy ostatnia drużyna to zawsze jest komplet, to daje klubowi wielki komfort w budowaniu zespołu i marki. Lepiej
@ill_principe: Inna sprawa, że oglądając Legie w "CL" krwawia mi oczy więc po co mam się męczyć nudnym futbolem dodatkowo oglądając polska ligę? Ekstraklasa jest ociężała, na stojąco, poprostu wygląda to #!$%@? dla osób które oglądają zachodnia piłkę

Jak mam ochotę na gówniany futbol to mogę iść w niego pograć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@ill_principe: Wspierać pieniędzmi trzeba dobry produkt, a nie gówno opakowane w sreberko. Polska piłka to syf i nikt nie powinien tego badziewia w jakikolwiek sposób wspierać. Sam jeździłem w latach 2005-2010 na Lecha, a musiałem dojeżdżać wtedy ponad 200 kilometrów, i co dało moje poświęcenie i wydane pieniądze? Nic, Lech jest w jeszcze większej dupie niż był. Polska piłka powinna zostać zaorana.
ktoś ma inne upodobania i nie chce oglądać piłki na poziomie polskich lig

@Cinkito: ale to wtedy nie jest kibicem Barcelony/Liverpoolu/Juve tylko ewentualnie kibicem dobrej piłki.

@ill_principe: ja takimi nie gardzę, tylko się z nich śmieję
ale to wtedy nie jest kibicem Barcelony/Liverpoolu/Juve tylko ewentualnie kibicem dobrej piłki.

@pwone: czemu? Skoro ktoś ogląda każdy mecz Barcelony, Liverpoolu czy innego klubu, śledzi transfery, informacje itd., to czemu na się nie czuć kibicem? Kilka razy na stadionie byłem, jakoś mnie to wybitnie nie jara jak widzę jak piłkarze ledwo co potrafią prosto kopnąć piłkę. Zdecydowanie bardziej wolę oglądać mecz Liverpoolu w telewizji, niż polską piłkę na stadionie
@Cinkito: czemu porównujesz jeden klub z zagranicy do całej polskiej piłki? Ja oglądam mecze Lecha i ewentualnie jakieś "hity" jak derby czy tym podobne. I nie oglądam tego dlatego, że podoba mi się styl gry. Oglądam to dla emocji, bo nawet najgorzej grający Lech wzbudza we mnie większe emocje niż jakieś inne drużyny z którymi się w żaden sposób nie utożsamiam. Nawet jak obejrzę sobie jakiś hit w LM, to faktycznie
@ill_principe: widzisz, bo my jesteśmy fanami futbolu i dobrej gry, a nie darcia ryja pod dyktando troglodytów, do 2 drużyn kopiących się po głowach, którym się nawet nie chce biegać. I tak, chodziłem na mecze Wisły, zawsze na sektor C i nie ma w tym absolutnie nic magicznego.

Dlaczego z góry zakładamy że polskie drużyny przegrają? Nie wiem, może dlatego że ostatnimi czasy ciągle przegrywają z drużynami z podrzędnych lig? Legia
czemu porównujesz jeden klub z zagranicy do całej polskiej piłki? Ja oglądam mecze Lecha i ewentualnie jakieś "hity" jak derby czy tym podobne. I nie oglądam tego dlatego, że podoba mi się styl gry. Oglądam to dla emocji, bo nawet najgorzej grający Lech wzbudza we mnie większe emocje niż jakieś inne drużyny z którymi się w żaden sposób nie utożsamiam. Nawet jak obejrzę sobie jakiś hit w LM, to faktycznie grają lepiej,
@ill_principe: od 17 lat kibicuję Juventusowi na arenie europejskiej (niestety nie byłem w samym Turynie, ale byłem we Włoszech, znam ich klimat i poznałem Włochów związanych z tym, nauczyłem się ich języka, kupuję gadżety, śledzę transfery, kupuję koszulki) i gorszym kibicem się nie czuję. Nie zamierzam wspierać/oglądać ekstraklapy za to partactwo jakie prezentują i parszywy "gwiazdozbiór" w tej lidze, za to na występy lokalnej drużyny uczęszczałem pełnymi sezonami, a teraz lubię