Wpis z mikrobloga

Jakie słuchawki do około 500-600zł?

Raczej zamknięte, ale nie jest to super konieczne.
Raczej do 80Ω bo nie widzi mi się dokupowanie dodatkowego sprzętu.
Do codziennego użytki - słuchanie muzyki (rock, metal, klasyka, stary pop), oglądanie filmików i okazjonalne granie w gierki. Jeżeli byłyby dosyć kompaktowe to może i zabrałbym gdzieś w trase.

Ogólnie widzę to tak:

DT770 Pro
+ Wytrzymała konstrukcja, z możliwością serwisowania na własną rękę
+ Jeżeli są tak samo zbudowane jak DT990 Pro to odpowiada mi ich komfort (próbowałem DT990 Pro ale brzmią jednak trochę mglisto)
+ Ponoć dobra "scena"
- Duży minus to brak odpinanego kabla
- Malutki minus to brak obrotowych nauszników i pewnie cholernie ciężko je trzymać tylko z jednym nausznikiem założonym

AKG K371
+ Ponoć bardzo dokładne odwzorowanie "Harman Curve" i ponoć to dobrze?
- Słaba jakość wykonania i dużo ludzi miało z nimi problemy

ATH-M50x
+ Obrotowe nauszniki
- Ponoć "scena" praktycznie nie istnieje i wszystko jest ściśnięte

a że sporo ludzi mocno hejtuje M50x i twierdzi że te tańsze lepsze to:

ATH-M40x
+ Tańsze od M50x
+ Ponoć lepszy dźwięk od M50x
- Malutki minus to obrót nauszników tylko 90 i ponoć konstrukcja jest gorsza

Następuje zwolnienie blokady i słucham Państwa.

#sluchawki #sluchawkiboners #audio #audiophile
Gumaa - Jakie słuchawki do około 500-600zł?

Raczej zamknięte, ale nie jest to supe...

źródło: comment_1598460528cNadGCQ7eVxbRfKYTYsla0.jpg

Pobierz

Jakie słuchawki

• Beyerdynamic DT 770 PRO 41.4% (12)
  • AKG K371 10.3% (3)
  • Audio-Technica ATH-M50x 34.5% (10)
  • Audio-Technica ATH-M40x 13.8% (4)

Oddanych głosów: 29

• 45
@eternit_nie_wybacza przypomnij mi jutro, to wrzucę Ci charakterystyki częstotliwościowe obu modeli, bo mierzyłem w firmie. Słuchawki brzmią praktycznie identycznie. Zresztą dlatego je mierzyliśmy, bo aż się wierzyć nie chce. Jeśli bierzesz pod uwagę tylko brzmienie, a nie np. Jakość wykonania, wytrzymałość, to bierz superluxy. Serio.
@jgruszka93: no u mnie te superluxy dzialaja od 8 lat po 10h na glowie. Wiaodmo ze te plastiki itd wygladaja gorzej juz ale brzmi mam wrazenie tak samo to. Pytanie czy warto wydawac 1000 zł na zestaw sluchawki plus jakis nowy dac, czy po prostu zmienic superluxy na nowe jak mi sie kabel #!$%@?..
@eternit_nie_wybacza: Nie. Pod każdym względem nie i jeszcze dostaniesz do nich mikrofon. Recenzji GM200 jak na lekarstwo. Są na necie recenzje Pro 82. Możesz poszukać recenzji Pro 82 i wykasować z nich zarzut co do kłujących trebli, bo w GM200 jest to poprawione i bass nie zalewa reszty pasm, więc brzmią jak Pro 82 po odsłonięciu bassportów, ale bez wpływu na resztę pasm.
@10129: Zawsze ten cel ma inny? Zmienia mu się i jest niemal taki jak wykres testowanych słuchawek? Bez sensu, ale w sumie wiem, że mogę na to nie patrzeć.
Zawsze ten cel ma inny?

czarna linia to cel, nie to szare.

zauważyłeś, ze te kolorowe linie idą ku górze w tonach wysokich na kolorowych wykresach? bo to powinno zapalić czerwoną lampkę. właściwe pytanie to "czym są te kolorowe' a nie szare

kolorowe to nie jest 'raw', to jest po kompensacji

Left and right channels individually averaged and compensated to IEF Neutral

Raw data points further displayed at the bottom, with IEF
@10129: No to właśnie pytałem się o szary, nie czarny. Czerwoną lampkę to mi zapalił ten szary opadający wykres.
Czyli ten górny mnie nie interesuje, choć pokazuje jak różnie gra prawy i lewy kanał.

Pozostaje kwestia co ma na myśli pisząc: "compensated to IEF Neutral". IEF Neutral rozumiem, że to ten jego czarny wykres, ale w jaki sposób "kompensuje" to nie wiem. Jak możesz podeślij link skąd wziąłeś swój cytat, bo